Wszyscy robią placki i chlebek, ale inna wersja bananów jest najlepsza. Przyda się sporo masła

Placki bananowe, chlebek bananowy, kopiec kreta, czy nawet najlepszy koktajl nijak się mają do tego przepisu. Banany w tej wersji są kochane w niemal całej Azji, ale w Polsce mało kto o nich słyszał, a jeszcze mniej osób miało okazję zajadać się tym smakołykiem. Przepis na smażone banany skradnie ci serce, masz to jak w banku.

Banany to bez wątpienia jedne z naszych ulubionych owoców i chociaż nie rosną w polskich sadach, kupić je możemy w każdym sklepie przez cały rok. Banany to owoce o wielu zastosowaniach. Stanowią świetną przekąskę, ponieważ mają wysoki indeks sytości, świetnie sprawdzają się w ciastach i placuszkach, dodajemy je także do musli i robimy pyszne koktajle lub domowe lody. Wszystko, co wymieniłam, jest pyszne, ale nie tak pyszne, jak smażone, karmelizowane banany. To bardzo popularna uliczna przekąska w Indonezji lub Tajlandii, ale nie musisz kupować biletu i lecieć na koniec świata, żeby skosztować najlepszej wersji bananów. Weź po prostu masło, cukier i jedną przyprawę i wyczaruj deser, o którym ci się nie śniło. 

Zobacz wideo

Najlepsza wersja bananów. Niech patelnia idzie w ruch

Składniki:

  • 4 banany, najlepiej dość mocno dojrzałe, 
  • na jednego banana, jedna pełna łyżka brązowego cukru, 
  • 2 czubate łyżki masła, 
  • płaska łyżeczka mielonego cynamonu.

Smażone bananySmażone banany nelea33 /Shutterstock

Smażone banany - sposób wykonania:

  1. Przygotuj patelnię i rozgrzej w nim masło. Kiedy już się rozpuści, dodaj cukier i podsmażaj na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Pamiętaj, żeby nie spalić cukru. 
  2. Banany obierz i przekrój wzdłuż na pół. Następnie połóż na patelni z karmelem, lekko oprósz cynamonem i smaż na wolnym ogniu kilka minut. 
  3. Kiedy banany skarmelizują się z jednej strony, ostrożnie odwróć je na drugą. Smaż jeszcze trochę, co jakiś czas poruszając patelnią, by karmel dokładnie obkleił banany. Podawaj na ciepło. 

Takie banany to słodycz sama w sobie. Najlepiej smakują od razu z patelni, ale jeśli chcesz zrobić pełnoprawny deser, podaj je z lodami waniliowymi lub z kremem czekoladowym. Jeśli chcesz, jedną łyżkę cukru waniliowego możesz zastąpić cukrem waniliowym - taka wersja także jest przepyszna. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.