Banany to bez wątpienia jedne z naszych ulubionych owoców i chociaż nie rosną w polskich sadach, kupić je możemy w każdym sklepie przez cały rok. Banany to owoce o wielu zastosowaniach. Stanowią świetną przekąskę, ponieważ mają wysoki indeks sytości, świetnie sprawdzają się w ciastach i placuszkach, dodajemy je także do musli i robimy pyszne koktajle lub domowe lody. Wszystko, co wymieniłam, jest pyszne, ale nie tak pyszne, jak smażone, karmelizowane banany. To bardzo popularna uliczna przekąska w Indonezji lub Tajlandii, ale nie musisz kupować biletu i lecieć na koniec świata, żeby skosztować najlepszej wersji bananów. Weź po prostu masło, cukier i jedną przyprawę i wyczaruj deser, o którym ci się nie śniło.
Składniki:
Takie banany to słodycz sama w sobie. Najlepiej smakują od razu z patelni, ale jeśli chcesz zrobić pełnoprawny deser, podaj je z lodami waniliowymi lub z kremem czekoladowym. Jeśli chcesz, jedną łyżkę cukru waniliowego możesz zastąpić cukrem waniliowym - taka wersja także jest przepyszna.