Ziemniaki po cabańsku to potrawa, która występuje także pod nazwą "pieczonki" lub "duszonki". To potrawa znana w wielu regionach Polski, ale pochodzi z Chrzanowa, miejscowości w województwie małopolskim, do której przed wiekami przybyli Cabanowie. Byli pasterzami, którzy przybyli na te ziemie wraz z najazdami Mongołów. Zajmowali się wypasem owiec i duszeniem ziemniaków z dodatkami w kociołku zawieszonym nad ogniskiem.
Przez stulecia przepis na ziemniaki po cabańsku ulegał zmianie, a nazwa potrawy została przypisana potrawie w 2005 roku w plebiscycie tygodnika "Przełom". Ziemniaki po cabańsku do dziś mieszkańcy Chrzanowa i okolic przygotowują w sposób tradycyjny, nad ogniskiem. Jednak równie pyszne wyjdą w piekarniku pieczone w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Oprócz ziemniaków ważne są dodatki - nie obejdzie się bez boczku, kiełbasy, marchewki i cebuli. Można dołożyć świeże grzyby, a całość przykrywa się kapustą. Ten zapach czuć na całym osiedlu.
Składniki:
Taka pieczona nie potrzebuje już żadnych dodatków. Jeśli jednak chcesz, możesz dodać czosnek, grzyby lub trochę tymianku. Jeśli chcesz, kiełbasę możesz zastąpić np. karkówką lub łopatką wieprzową. Polecam z całego serca ten przepis, ale jeśli masz żeliwny kociołek, koniecznie spróbuj klasycznej wersji ziemniaków po cabańsku - pycha to mało powiedziane.