Przybysze robili je w kociołku, ty możesz w piekarniku. Co to są ziemniaki po cabańsku i dlaczego są takie pyszne?

Wszyscy kochamy ziemniaki i zajadamy się nimi pod wieloma postaciami. Przepis na ziemniaki, który dziś zaprezentujemy, jest nie tylko przepyszny, lecz także ma ciekawą historię. Co to są ziemniaki po cabańsku i bez jakich składników nie będą smaczne? Pocieknie ci ślinka.

Ziemniaki po cabańsku to potrawa, która występuje także pod nazwą "pieczonki" lub "duszonki". To potrawa znana w wielu regionach Polski, ale pochodzi z Chrzanowa, miejscowości w województwie małopolskim, do której przed wiekami przybyli Cabanowie. Byli pasterzami, którzy przybyli na te ziemie wraz z najazdami Mongołów. Zajmowali się wypasem owiec i duszeniem ziemniaków z dodatkami w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. 

Przez stulecia przepis na ziemniaki po cabańsku ulegał zmianie, a nazwa potrawy została przypisana potrawie w 2005 roku w plebiscycie tygodnika "Przełom". Ziemniaki po cabańsku do dziś mieszkańcy Chrzanowa i okolic przygotowują w sposób tradycyjny, nad ogniskiem. Jednak równie pyszne wyjdą w piekarniku pieczone w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Oprócz ziemniaków ważne są dodatki - nie obejdzie się bez boczku, kiełbasy, marchewki i cebuli. Można dołożyć świeże grzyby, a całość przykrywa się kapustą. Ten zapach czuć na całym osiedlu. 

Zobacz wideo

Ziemniaki po cabańsku. Jak zrobić pyszną pieczonkę?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 niewielkie marchewki, 
  • ok. 300 g boczku wędzonego surowego, 
  • 300 g kiełbasy, 
  • 2 większe cebule,
  • 5-6 liści kapusty białej, 
  • sól i pieprz do smaku.
Ziemniaki po cabańsku
Ziemniaki po cabańsku VeselovaElena / Getty Images

Ziemniaki po cabańsku z piekarnika - sposób wykonania:

  1. Na samym początku przygotuj wszystkie składniki. Ziemniaki i marchewkę obierz, oczyść i pokrój. Ziemniaki w dużą kostkę, marchewkę w grubsze talarki. Cebule pokrój w grubsze piórka, kiełbasę w plastry, boczek z kolei w plastry, te jednak powinny być dość cienkie. 
  2. Przygotuj naczynie żaroodporne. Na dnie ułóż plastry boczku, następnie dodaj część ziemniaków i lekko osól. Później idzie część marchewki, kiełbasa i część cebuli. Dodaj pieprz i sól. Następnie połóż resztę ziemniaków, osól i opieprz, dodaj marchewkę i resztę boczku i cebuli.
  3. Całość przykryj szczelnie liśćmi kapusty i zamknij naczynie żaroodporne. Włóż je do zimnego piekarnika i włącz moc na 200 stopni. Piecz przez godzinę. 

Taka pieczona nie potrzebuje już żadnych dodatków. Jeśli jednak chcesz, możesz dodać czosnek, grzyby lub trochę tymianku. Jeśli chcesz, kiełbasę możesz zastąpić np. karkówką lub łopatką wieprzową. Polecam z całego serca ten przepis, ale jeśli masz żeliwny kociołek, koniecznie spróbuj klasycznej wersji ziemniaków po cabańsku - pycha to mało powiedziane. 

Więcej o: