Mrozisz pieczarki? Lepiej zmień metodę, bo grzyby stracą cały smak i będą gumowe jak żelki

Mrożenie pieczarek to grzech? Wcale nie, jednak ważna jest odpowiednia metoda i przygotowanie grzybów. Zanim trafią do ujemnej temperatury, warto je "zahartować", co ciekawe samo przechowywanie jest równie istotne - wówczas nasze grzyby zachowają smak, jakość i co najważniejsze, nie będą gumowe.

Przechowywanie żywności w zamrażarce to sposób na zaoszczędzenie sporej sumy, ale i zachowanie najlepszych, sezonowych smaków. Poza miksem warzyw, czy letnimi owocami, mrozimy także grzyby. Tu jednak zadanie jest nieco bardziej wymagające - poza wrzuceniem produktu do woreczka, należy go bowiem przygotować. Wówczas zachowa smak i najwyższą jakość - bez tego ani rusz!

Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Mrożone grzyby nie muszą być gumowe i bez smaku. Wystarczy zmiana nawyków

Pieczarki to grzyby, które są dostępne w sklepach i na bazarach przez cały rok, jednak czasami, gdy mamy ich nadmiar lepiej je zamrozić. Wiele osób nadal wstrzymuje się z tą czynnością w obawie, że grzyby, które trafią do zamrażarki, będą gumowe czy pozbawione smaku. Na szczęście można temu zaradzić, a wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie. 

Warto zastosować więc kilka złotych zasad, które sprawią, że grzyby nie stracą na jakości. Jeśli chcemy zamrozić pieczarki, należy mieć pewność, że grzyby są świeże. Tylko takie sztuki mogą trafić do zamrażarki. Kolejny ważny punkt to dokładne umycie grzybów i przygotowanie do dalszych etapów - pieczarki warto także obrać, a sztuki, które zmieniły kolor na ciemny, odrzucić. 

Mrożenie pieczarek nie takie oczywiste? Grzyby lubią szybką kąpiel 

Gdy nasze pieczarki są już przebrane, umyte i obrane pora na krojenie - tu pozostawiamy kształt i rozmiar do wyboru. Warto też dodać, że pieczarki można mrozić w całości, pokroić w paseczki, talarki czy drobną kostkę - wszystko zależy od naszych upodobań. Teraz pora na najważniejszy moment, czyli blanszowanie. To zapewni grzybom smak, idealną strukturę i zachowanie cennych wartości. Pieczarki należy zamoczyć na chwilę we wrzątku i następnie schłodzić pod zimną wodą. 

Grzyby teraz dokładnie osuszamy, rozkładamy na tacy lub talerzu i wkładamy do zamrażarki. Gdy pieczarki już pięknie się zamrożą, zbieramy je i przekładamy do woreczka strunowego lub specjalnego pojemnika. Tak przygotowane będą obłędnie smakować dodane do zup, sosów, makaronów czy innych dań. Na koniec warto dodać, że pieczarki, które już trafiły na patelnię np. z cebulką, także można zamrozić. Wówczas jednak warto odsączyć je z nadmiaru tłuszczu i przełożyć do specjalnych woreczków do mrożenia żywności. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.