Chleb żytni na zakwasie to idealny pomysł na to, żeby wprowadzić do swojej diety troszkę zdrowia i smaku. Każdy z nas lubuje się w pieczywie pszennym, ale nie każdemu ono służy - szczególnie osobom, którym nie służy nadmiar węglowodanów. Pełnoziarnisty chleb żytni ma dużo niższy indeks glikemiczny, niż chleb pszenny, ma także więcej błonnika, a kiedy dodamy do niego ulubione pestki i nasiona, dużo więcej nam do szczęścia nie potrzeba. Żeby w pełni cieszyć się staropolskim chlebem żytnim na zakwasie, należy wybrać odpowiednią mąkę. Ja stawiam na typ 1850 lub 2000. Zakwas mam już wiele miesięcy, ale pod przepisem na chleb, napiszę ci, jak należy samodzielnie go przygotować.
Składniki:
To bardzo łatwe, a wystarczą jedynie dwa składniki - mąka żytnia pełnoziarnista oraz woda. Jak się zabrać za przygotowanie zakwasu? Przygotuj czysty, wyparzony słoik oraz drewnianą łyżkę. Do słoika wsyp 100 g mąki i dodaj objętościowo tyle samo wody. Wymieszaj szpatułką i odłóż na kuchenny blat lub w inne miejsce z temperaturą pokojową. Następnego dnia ponownie dodaj 100 g mąki i tyle samo wody i zamieszaj. Tę czynność powtarzaj przez następne cztery dni, a już trzeciego dnia zakwas zacznie wyraźnie pachnieć i pojawią się pęcherzyki. Po upływie tego czasu po raz ostatni dokarm zakwas, wymieszaj i odstaw na dobę. Po tym czasie już możesz zabierać się za wypiek domowego chleba.