Unikaj tego ryżu jak ognia. Po ugotowaniu działa na organizm jak trutka

Gotowanie ryżu czy kaszy w woreczkach wydaje się proste i szybie. Jednak takie zachowanie może okazać się niebezpieczne dla naszego zdrowia. W swojej kuchni od teraz warto postawić na produkty gotowane w formie sypkiej. Wiąże się to z kilkoma korzyściami.

Kasza i ryż są niezwykle popularnymi składnikami w naszej kuchni, często wykorzystywanymi do przygotowywania różnorodnych dań takich jak sałatki, zupy czy jako dodatek skrobiowy do dań głównych. Jednak warto poznać triki przygotowania ich na sypko bez użycia plastikowych woreczków, aby uzyskać idealnie ugotowany, aromatyczny i zdrowy produkt.

Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"

Jaki ryż jest niezdrowy? Omijaj ten w plastikowych woreczkach

Gdy w naszej kuchni zaczniemy wykorzystywać ryż gotowany na sypko, zamiast tego w woreczkach zyskujemy kilka dużych korzyści:

  1. Ten kupowany na kilogramy jest zdecydowanie tańszy niż pakowany.
  2. Gotowanie tą techniką pozwala zachować cenne składniki mineralne w ziarnach, unikając ich utraty wraz z wylaną wodą.

Ponadto nie zjadamy znajdującego się w plastikowym opakowaniu Bisfenol A (BPA). Związek ten pod wpływem wysokiej temperatury przenika do gotowanego ryżu i jest bardzo niekorzystny dla zdrowia. Może prowadzić m.in.: do otyłości, problemów z wątrobą i obniża poziom testosteronu u mężczyzn.

Jak ugotować ryż na sypko? Ważne jest odpowiednie odmierzenie składników

Zanim przystąpimy do przygotowywania naszego produktu, kluczowym jest odpowiednie odmierzenie potrzebnych nam składników. Standardowo używa się stosunku 1 część ryżu do 2 części wody. Jeżeli wszystko jest już naszykowane, to w pierwszej kolejności dokładnie przepłucz ryż, nawet kilkukrotnie aż woda przestanie być mętna. To pomoże usunąć nadmiar skrobi i pyłu z ziaren.

Jak ugotować ryż na sypko? Ważne jest odpowiednie odmierzenie składników
Jak ugotować ryż na sypko? Ważne jest odpowiednie odmierzenie składników Jak ugotować ryż na sypko? Ważne jest odpowiednie odmierzenie składników. Foto: Larisa Stefanuyk/iStock.com

Następnie zagotuj wodę i wsyp ryż. Po ponownym wrzeniu zmniejsz ogień i przykryj garnek. Pozostaw całość na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, bez otwierania pokrywki. Po upływie tego czasu wyłącz palnik i pozostaw na 5-10 minut, aby nasz dodatek mógł "odpocząć". To pozwoli na równomierne wchłonięcie pozostałej wilgoci. Gotowanie ryżu na sypko wymaga cierpliwości, ale zastosowanie tych kroków zagwarantuje ci idealnie ugotowany, aromatyczny produkt za każdym razem.

Więcej o: