Pierwszy dzień wiosny już za moment, dlatego warto zacząć myśleć o wiosennym wysiewaniu i sadzeniu nie tylko roślin ozdobnych, lecz także warzyw i owoców. Polskie ogródki przydomowe oraz działkowe zwykle obfitują w piękne kwiaty i gęste zagonki. Aby w tym roku plony prezentowały się jeszcze lepiej, polecamy zapoznać się z naszymi wskazówkami dotyczącymi sadzenia pietruszki do gruntu.
Siejąc pietruszkę, warto zadbać, aby otaczały ją "przyjazne" gatunki roślin i warzyw. Najlepszym sąsiedztwem dla niej okaże się znana i lubiana rzodkiewka. Można ją zasadzić w tym samym rzędzie. Wyrośnie znacznie szybciej niż długo wschodząca pietruszka, spulchniając ziemię i tworząc przy tym doskonałe warunki do wzrostu rośliny z rodziny selerowatych.
Świetnym towarzystwem okaże się również pomidor, papryka, cebula oraz czosnek. W pobliżu można także zasiać szparagi, fasolę groch, a nawet bakłażana. Odradzamy natomiast wysiew sałaty czy ziemniaków nieopodal pietruszki.
Pietruszkę korzeniową najlepiej zasiać do gruntu w kwietniu. To jedno z pierwszych warzyw, które wysiewamy na wiosnę. Roślina wschodzi w okresie od 15 do 20 dni od siewu, a pierwsze plony czekają nas już pod koniec maja. Pietruszka nie potrzebuje wysokich temperatur, jednak ma upodobania w kwestii gleby. Najlepiej, by nie była ona ani zbyt lekka, ani zbyt ciężka.
Warzywo to nie lubi też ziemi suchej czy przesadnie nawilżonej. Świetnie wyrasta z ziemi żyznej, piaszczysto-gliniastej o dużej zawartości próchnicy. Pietruszka dobrze znosi niewielkie przymrozki, dlatego ewentualny powrót zimy i niskich temperatur w kwietniu nie powinien nas martwić. Nasiona powinno się wysiewać na głębokość ok. 1,5-2 cm w wytyczonych znacznikami rzędach, oddalonych od siebie o mniej więcej 10-20 cm. Prawidłowy wysiew gwarantuje nam, że uwielbiana w polskiej kuchni pietruszka wyrośnie obficie i urodzajnie.