Ten sernik na zimno pasuje na każdą okazję i jest ekspresowy. Zawsze dodaję owoce i kolorowy dodatek

Sernik to słodka duma całej Polski. Kultowe ciasto doczekało się wielu wersji, jednak ta na zimno bez pieczenia to prawdziwy majstersztyk. Wystarczy zadbać o ciasteczkowy spód, zmiksować nabiał i udekorować całość kolorową galaretką. Wisienką na torcie są soczyste owoce, które dodadzą charakteru i słodyczy.

Wśród domowych wypieków można wyróżnić wiele ciekawych słodkości, jednak przepis na sernik z galaretką to prawdziwa klasyka. Tu nie ma wielkiej filozofii - wystarczy wszystko odpowiednio połączyć i zadbać o jakość składników. Reszta niemalże robi się sama!

Zobacz wideo Przepis na sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny!

Podaje ten sernik na każdą okazję - znika z blachy w mgnieniu oka

Przed nami Wielkanoc, a co za tym idzie okres wielkich przygotowań i szukania przepisów idealnych. Wśród ciast królują wówczas babki, mazurki i babcine placki drożdżowe, jednak klasyka nad klasyki jest sernik na zimno. Ciasto które nie wymaga pieczenia, można zrobić dosłownie na ostatni moment i to bez specjalnych umiejętności - tu króluje prostota i okrojony, jakościowy skład. 

Sernik na zimno z naszego przepisu to przede wszystkim kremowy ser, który doskonale łączy się z ciasteczkowym spodem. Dekoracją jest kolorowa galaretka i solidna porcja owoców. Polecamy np. maliny i truskawkową galaretkę lub wersję z brzoskwiniami.

Najprostszy sernik na zimno z galaretką i owocami 

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 300 ml śmietany kremówki 30 procent,
  • puszka brzoskwini w zalewie,
  • galaretka cytrynowa,
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • opakowanie herbatników (230 g),
  • 100 g masła.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek spód. Ciasteczka zmiel na piasek i połącz go z masłem. Taki "mokry piasek" wyłóż na dnie tortownicy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  2. Teraz pora na masę serową. Do dużej miski wlej mocno schłodzoną śmietankę, ubijaj na sztywną masę, a na koniec stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj mascarpone i cukier puder. Na koniec dodaj rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. 
  3. Masę serową wylej na ciasteczkowy spód i formę włóż do lodówki na minimum trzy godziny. Gdy ser stężeje pora na galaretkę. 
  4. Galaretkę rozpuść w wodzie, a gdy lekko stężeje, wylej na masę serową. Ułóż kawałki brzoskwini i ponownie włóż ciasto do lodówki. 
  5. Sernik musi. ponownie trafić na kilka godzin do lodówki, po tym czasie jest gotowe do podania, smacznego. Wskazówka - do sernika można wykorzystać dowolne owoce i inny kolor galaretki. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.