Wśród domowych wypieków można wyróżnić wiele ciekawych słodkości, jednak przepis na sernik z galaretką to prawdziwa klasyka. Tu nie ma wielkiej filozofii - wystarczy wszystko odpowiednio połączyć i zadbać o jakość składników. Reszta niemalże robi się sama!
Zobacz wideo Przepis na sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny!
Podaje ten sernik na każdą okazję - znika z blachy w mgnieniu oka
Przed nami Wielkanoc, a co za tym idzie okres wielkich przygotowań i szukania przepisów idealnych. Wśród ciast królują wówczas babki, mazurki i babcine placki drożdżowe, jednak klasyka nad klasyki jest sernik na zimno. Ciasto które nie wymaga pieczenia, można zrobić dosłownie na ostatni moment i to bez specjalnych umiejętności - tu króluje prostota i okrojony, jakościowy skład.
Sernik na zimno z naszego przepisu to przede wszystkim kremowy ser, który doskonale łączy się z ciasteczkowym spodem. Dekoracją jest kolorowa galaretka i solidna porcja owoców. Polecamy np. maliny i truskawkową galaretkę lub wersję z brzoskwiniami.
Najprostszy sernik na zimno z galaretką i owocami
Składniki:
- 500 g serka mascarpone,
- 300 ml śmietany kremówki 30 procent,
- puszka brzoskwini w zalewie,
- galaretka cytrynowa,
- 3 czubate łyżeczki żelatyny,
- 3 łyżki cukru pudru,
- opakowanie herbatników (230 g),
- 100 g masła.
Sposób przygotowania:
- Na początek spód. Ciasteczka zmiel na piasek i połącz go z masłem. Taki "mokry piasek" wyłóż na dnie tortownicy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Teraz pora na masę serową. Do dużej miski wlej mocno schłodzoną śmietankę, ubijaj na sztywną masę, a na koniec stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj mascarpone i cukier puder. Na koniec dodaj rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę.
- Masę serową wylej na ciasteczkowy spód i formę włóż do lodówki na minimum trzy godziny. Gdy ser stężeje pora na galaretkę.
- Galaretkę rozpuść w wodzie, a gdy lekko stężeje, wylej na masę serową. Ułóż kawałki brzoskwini i ponownie włóż ciasto do lodówki.
- Sernik musi. ponownie trafić na kilka godzin do lodówki, po tym czasie jest gotowe do podania, smacznego. Wskazówka - do sernika można wykorzystać dowolne owoce i inny kolor galaretki.