Zamknął pierogi w kanapce. "Nie wiem, czy jestem zachwycona, czy przerażona tym pomysłem"

Pierogi ruskie to nasze dobro narodowe, którego będziemy zawsze bronić. Przepis każdy zna na pamięć, bowiem ziemniaczano-serowy farsz układa się na cienkim cieście i zlepia. Mało kto próbuje to zrobić inaczej. Jednak są i ci odważni, którzy eksperymentują i pokazują nowe odsłony tego smaku.

Pierogi ruskie to kultowe danie, które każdy je od dzieciaka. W naszych domach robi się je bardzo często, a swoją popularność zyskały nawet poza granicami naszego kraju. Zrobienie ich jest proste, lecz czasochłonne. Oprócz aromatycznego farszu trzeba zrobić jeszcze elastyczne ciasto, które je otuli. Gdy wszystko się zalepi, należy je ugotować i podawać z ulubionymi dodatkami. Jednak nie wszyscy stosują się do tego przepisu. Niektórzy postanawiają go nieco zmienić, by nadać nowy smak tradycyjnej potrawie.

Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

Przeglądając social media, można natrafić na różnego rodzaje przepisy, które wyróżniają się na tle innych. Jednym z nich podzielił się Mariusz z profilu @mariuszmac. Pokazał sposób na zamknięcie pierogów ruskich w kanapce. Przygotował aromatyczny farsz, a następnie umieścił go na bajglu. Dodał klasyczną kwaśną śmietanę i zaczął się zajadać. Taki sposób podania wzbudził niemałe zaskoczenie. Pod jego postem pojawiły się różne komentarze.

Jako psychofan ruskich pierogów po prostu dziękuję za ten przepis. Testuję w weekend!
Nie wiem, czy jestem zachwycona, czy przerażona tym pomysłem.
Barbarzyństwo!
Obłęd. Co za smaki!
 

Przepis na pierogowe bajgle

Składniki na farsz

  • duży ugotowany ziemniak,
  • 200 g twarogu,
  • cebulka,
  • masło.
  • Składniki dodatkowe
  • bajgiel,
  • kwaśna śmietana do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Ugotowanego ziemniaka przeciśnij przez praskę do dużej miski i dodaj do niego twaróg.
  2. Cebulkę posiekaj w piórka, a na patelni rozgrzej masło. Gdy będzie odpowiednio ciepłe, wrzuć na nie warzywo i podsmażaj na złoty kolor.
  3. Tak wysmażoną cebulkę wrzuć do miski ze składnikami i dokładnie wymieszaj.
  4. Bajgla przetnij na pół. Za pomocą łyżki umieść na nim porcję farszu, wierzch polej kwaśną śmietaną. Na sam koniec przykryj kanapkę drugą stroną bułki i gotowe. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.