Włóż do piekarnika, a później zrób z tego zupę. Dzięki tej metodzie jest smaczniejsza od klasyka

Przygotowując zupę zazwyczaj trzymamy się jednego sprawdzonego przepisu. Dzięki temu za każdym razem wychodzi ona taka sama, a smaki nie są w żaden sposób zmienione. Jednak dzięki tej jednej zmianie danie zyska na smaku i oryginalności. Wystarczy użyć piekarnika.

Ugotowanie zupy to dla niektórych wielkie wyznanie, którego się obawiają. Jednak gdy się znajdzie odpowiedni przepis, okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wykorzystując tę recepturę można się zdziwić, ponieważ nie tylko jest banalnie prosta, to wychodzi z niej przepyszna potrawa. Jej sekretem jest wykorzystanie piekarnika.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Zupa z pieczonych warzyw to ostatnio mój wielki faworyt. Dzięki włożeniu składników do tego urządzenia można z nich wydobyć najlepsze smaki. Tak przygotowana potrawa staje się numerem jeden w wielu domach, bo jest prosta i przede wszystkim smaczna. Po wypieczeniu należy wszystkie składniki zmiksować i wymieszać z bulionem. Nie żałuj również przypraw, to one są jej wykończeniem.

Przepis na kremową zupę z pieczonych warzyw

Składniki

  • 1 l bulionu,
  • 3 marchewki,
  • pół selera,
  • batat
  • 2 ziemniaki,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżeczka startego imbiru,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • grzanki do podania,
  • kwaśna śmietana.

Sposób przygotowania

  1. Batata, marchew, ziemniaka i selera dokładnie przemyj i obierz ze skórki. Warzywa pokrój w kostkę i przełóż do większej miski. Dodaj koncentrat pomidorowy i natrzyj nim wszystkie składniki.
  2. Piekarnik rozgrzej do 190°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim warzywa. Do całości dodaj obrany czosnek. Tak przygotowane warzywa piecz do miękkości. Natomiast czosnek wyjmij po upływie 15 minut.
  3. W międzyczasie obierz cebulę i podziel ją na średnią kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Smaż ją do uzyskania złotego koloru. Pod koniec smażenia dodaj starty imbir i chwilę wszystko podduś, energicznie mieszając.
  4. Upieczone warzywa przełóż do garnka i dodaj cebulę z imbirem. Za pomocą blendera zmiksuj wszystko na gładką masę, co jakiś czas dodawaj bulion. Po tej czynności dodaj przyprawy takie jak obie papryki, kumin, sól i pieprz, zamieszaj.
  5. Zupę podgrzej na średnim ogniu. Gdy będzie odpowiednio ciepła, podawaj ją z grzankami i kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.