Zrobisz ją w 10 minut i każdy będzie zachwycony. Idealna na śniadanie, obiad lub szybką przekąskę

Sałatki to tego typu dania, które pasują jako potrawa śniadaniowa, dodatek do obiadu lub nawet samodzielna przekąska. Ta propozycja jest często spotykana w restauracjach, jednak i tak najlepiej wychodzi w domu. Nie pobrudzisz sobie przy niej rąk, a przygotowanie jej nie zajmie dłużej niż kilka minut.

O sałatce cezar słyszało wiele osób, jakaś część także ją jadła, ale mało kto próbuje ją wykonać samodzielnie. Jest ona popularną pozycją w restauracyjnym menu i wiele gości po nią sięga. Jednak proponujemy, by chociaż raz zrobić ją w domu.

Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku

Może się wydawać, że jest ona ciężka w przygotowaniu, a to przez sos, który wyróżnia się smakiem. Okazuje się, że nie ma w niej nic skomplikowanego, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Podana na obiadowym stole, zniknie szybciej niż inne produkty.

Przepis na sałatkę cezar z kurczakiem

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 60 g wędzonego boczku,
  • pół główki sałaty rzymskiej,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • bagietka,
  • tarty parmezan,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos

  • 3 łyżki majonezu,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • mały ząbek czosnku,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire.

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka oczyść z błonek, kostek i nieczystości. Następnie pokrój go w kostkę i oprósz solą i pieprzem. Polej go również niewielką ilością oliwy z oliwek i dokładnie zamieszaj. Tak przygotowane mięso przełóż na patelnię i obsmażaj z każdej strony, do zarumienienia.
  2. Boczek pokrój w kostkę i przełóż go na patelnię, na której wcześniej podsmażany był kurczak. Następnie przełóż go do miseczki.
  3. Bagietkę również pokrój w kostkę, obsyp solą i pieprzem i przełóż na gorący tłuszcz. Smaż do momentu zarumienienia i uzyskania chrupiącej skórki.
  4. Teraz czas na przygotowanie sosu cezar. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę bezpośrednio do większej miski. Dodaj do niego majonez, jogurt naturalny, musztardę i sos worcestershire. Wlej także sok wyciśnięty z jednej cytryny. Składniki dokładnie wymieszaj do połączenia.
  5. Sałatę rzymską wypłucz, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Pomidorki również wypłucz i przekrój na pół. Oba składniki umieść w misce, dodaj do nich kurczaka, boczek i podsmażoną bagietkę, delikatnie zamieszaj.
  6. Wierzch oblej przygotowanym sosem, a także posyp startym parmezanem.
Więcej o: