-
Haps
-
Jak przygotować
- Ta przekąska zniknie szybciej niż sałatki i dania główne. Znajdzie swoje miejsce na świątecznym stole
Ta przekąska zniknie szybciej niż sałatki i dania główne. Znajdzie swoje miejsce na świątecznym stole
Wielkanoc już za rogiem i to idealny czas na myślenie o tym, co znajdzie się na stole. Oprócz żurku i barszczu białego warto zaserwować gościom przekąski, które, mimo że wyglądają niepozornie, są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
Gdy wielkanocny stół już ugina się pod różnymi smakołykami, nic nie szkodzi na przeszkodzie, by umieścić na nim coś więcej. Dobrą propozycją będzie zaserwowanie rodzinie przekąski, którą każdy może złapać i szybko zjeść. Łączy ona w sobie wiele różnych smaków, ale wszystkie połączone w całość są naprawdę smaczne.
Zobacz wideo Roladki z kurczaka
Mowa tu o roladkach z pastą jajeczną. Oprócz tego można tam zasmakować wiele innych składników. Jajka w majonezie to smaczna baza, ale poza nimi poczujesz też smak suszonych pomidorów, ogórka, rukoli i szczypiorku. Jeśli jesteś fanem bardziej aromatycznych smaków, możesz również dodać ogórki konserwowe. One także świetnie komponują się z jajkami.
Przepis na roladki z pastą jajeczną
Składniki
- 2 placki tortilli,
- 3 jajka,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 6 suszonych pomidorów,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- średniej wielkości świeży ogórek,
- garść rukoli.
Sposób przygotowania
- Jajka umieść w rondelku z wodą i ugotuj je na twardo, przez około 10 minut. Następnie pozostaw je do wystudzenia, obierz ze skorupek, posiekaj w kostkę i wrzuć do miski. Dodaj do nich majonez i musztardę, dopraw solą i pieprzem do smaku i rozgnieść, a dodatkowo mieszaj widelcem.
- Przygotowaną pastę rozsmaruj na plackach tortilli. Suszone pomidory posiekaj na mniejsze kawałeczki, to samo zrób ze świeżym ogórkiem. Szczypiorek i rukolę przemyj i także pokrój.
- Tak przygotowanymi warzywami posyp wierzch tortilli. Pamiętaj, by wszędzie znajdowała się podobna ilość.
- Gotowe zwiń w roladki, staraj się robić to w miarę ciasno, by nic nie wypadło. Następnie pokrój je kawałki, które mają około 2 cm grubości. Na środku każdego kawałka wbij wykałaczkę i ułożyć je na półmisku. Przed podaniem możesz schłodzić je w lodówce. Smacznego!