Pełne smaku dania to coś, czego każdy z nas potrzebuje. Do tego, jakby nie było wcale tak trudne w przygotowaniu, to byłoby cudownie. Ten przepis jest smaczny, prosty i nieskomplikowany. Dzięki mieszance mięs jest on bardzo aromatyczny i pełen smaku. Zrób go i zobacz, jak zachwycona będzie rodzina.
Jaką wodą zalać mięso na gulasz? FOT. MARCIN KLABAN / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Gulasze są dość popularne w kuchni polskiej, ale niekoniecznie w takiej wersji. Ta wersja jest wyjątkowa i wskazują nawet na to składniki, których się do nich używa. Przepis na ten gulasz jest łatwy, ale jeśli chcesz go zrobić, musisz zarezerwować sobie trochę czasu. Oprócz rozpływającego się w ustach mięsa, ważne są warzywa oraz czerwone wino. Ten dodatek nie tylko dodaje charakterystycznego smaku, lecz także sprawia, że mięso staje się lepsze i delikatniejsze.
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa gulaszowa
Do zrobienia tego dania wykorzystaj wołowinę, a także surowy boczek. Po wytopieniu z niego tłuszczu okazuje się, ze to właśnie on dodaje lekkiego mięsnego posmaku. Przydadzą się także przyprawy, takie jak tymianek i klasyczna sól, a także pieprz. Jeśli lubisz poczuć trochę pikantnego posmaku, możesz również dorzucić do potrawy szczyptę ostrej papryki.
Przepis na gulasz po burgundzku
Składniki
2 kg wołowiny gulaszowej,
200 g surowego boczku,
300 g szalotki,
2 ząbki czosnku,
500 g marchewki,
3 pomidory,
100 ml oleju,
sól i pieprz do smaku,
łyżeczka suszonego tymianku,
2 liście laurowe,
750 ml czerwonego wina,
800 ml wody.
Sposób przygotowania
Szalotkę i czosnek obierz i posiekaj na drobno. Marchew obierz i pokój w plastry. Wołowinę oczyść i pokrój w dość większą kostkę, natomiast boczek pokrój na mniejsze kawałki.
Do garnka wrzuć boczek i wytop w nim tłuszcz na średnim ogniu. Gdy to zrobisz wyłów kawałki i dolej olej.
Na gorący tłuszcz wrzuć wołowinę, oprósz ją solą i pieprzem i dokładnie wysmaż.
Do mięsa wrzuć posiekaną szalotkę, czosnek i marchewkę, zamieszaj i podsmażaj do zarumienienia.
W tym czasie umyj i pokrój w kostkę pomidory, dorzuć je do reszty warzyw. Do całości dodaj również suszony tymianek, liście laurowe i boczek. Na sam koniec wlej wino i wodę.
Gotuj wszystko do miękkości składników i do momentu, aż wyparuje alkohol. Jeśli powstały sos jest za rzadki, dodaj do niego mąkę.
Tak przygotowane danie podawaj ze świeżym pieczywem lub z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!