Racuchy - przepis, którym zajadali się nasi dziadkowie. Nie ma tam drożdży ani jogurtu, jest coś lepszego

Przepis na racuszki zna na pewno większość. W zasadzie wersji racuszków jest bardzo dużo, ale te, które dziś wam zaprezentujemy, są uwielbiane zwłaszcza przez starsze pokolenie. Najważniejszym składnikiem zajadali, a w zasadzie zapijali się nasi dziadkowie i rodzice. Młodsi chyba nie przepadają, ale to się zmieni, gdy spróbują tych racuszków. Są delikatne jak chmurka.

Jak zrobić racuszki, żeby były delikatne, puszyste i najlepsze pod słońcem? Wcale nie musisz bawić się w ciasto drożdżowe i czekać z zegarkiem w ręku, aż ciasto na racuszki wyrośnie. Dziś mamy dla ciebie bardzo łatwy przepis na placki śniadaniowe na zsiadłym mleku. Pewnie niektórym wyda się to dziwne, ale gwarantuję, że takie racuszki biją na głowę placki na jogurcie lub na serku wiejskim. Czas i pora przywrócić zsiadłe mleko na nasze stoły, nie pozwólmy, żeby tylko nieliczni się nim raczyli. 

Zobacz wideo

Najlepsze racuszki z zsiadłego mleka. Idealne na śniadanie i podwieczorek

Składniki:

  • 1 pełna szklanka naturalnego zsiadłego mleka, 
  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • płaska łyżeczka sody, 
  • 1 większe jajko, 
  • płaska łyżka cukru pudru, 
  • odrobina soli, 
  • kilka kropelek esencji waniliowej (opcjonalnie),
  • tłuszcz do smażenia.

Placuszki z zsiadłego mlekaPlacuszki z zsiadłego mleka Peredniankina /Shutterstock

Placuszki z zsiadłego mleka - sposób wykonania:

  1. Przygotuj dwie miski i rozbij jajko. W jednej misce powinno być żółtko, w drugiej białko. Białko ubij na sztywną pianę. 
  2. Do miski z żółtkiem dodaj cukier i wanilię i za pomocą miksera utrzyj całość na kogel-mogel. Następnie dodaj zsiadłe mleko. 
  3. Dodaj mąkę, sodę oraz szczyptę soli i całość wymieszaj lub zmiksuj mikserem na wolnych obrotach. Dodaj pianę z białek i wymieszaj szpatułką. 
  4. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz. Kiedy będzie gorący, za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na racuszki. 
  5. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż placuszki urosną i zarumienią się z obu stron. Kiedy placuszki się usmażą, odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Takie placki są naprawdę pyszne i bardzo delikatne. Zsiadłe mleko kojarzy się raczej z dodatkiem obiadowym w upalny dzień, kiedy popijamy nim młode lub opiekane ziemniaczki. Nie zapominajmy jednak, że ten produkt ma inne zastosowania, a zdecydowanie jednym z najsmaczniejszych są właśnie placuszki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.