Dlaczego w restauracjach do solniczek wsypują ryż? Powody są dwa, jeden mniej oczywisty

Bez soli nie ma gotowania, a na pewno nie ma smacznego gotowania. Oczywiście nadmiar soli potrafi zepsuć każdą potrawę i właśnie dlatego lepiej sobie dosolić na talerzu, niż głowić się, jak "odsolić" danie. Doskonale wiedzą o tym właściciele restauracji i doświadczeni kucharze, dlatego robią z solniczkami jedną rzecz, która z pewnością wielu zastanawia. Po co ryż w solniczce?

Od wieków sól towarzyszy ludzkości. Kiedyś sól była prawdziwym bogactwem, a ktoś, kto miał jej pod dostatkiem, mógł zgromadzić ogromny majątek. Sól nie była używana jedynie do doprawiania potraw, ale przede wszystkim do konserwowania mięsa. W czasach, kiedy nie było lodówek, zasypywano mięso obficie solą i wkładano do dołów wyłożonych kamieniami. To sprawiało, że mięso psuło się dużo wolniej. Teraz nie musimy się przejmować takimi rzeczami, a soli używamy do marynowania, peklowania i oczywiście do gotowania

Zobacz wideo

Na pewno chociaż raz będąc w restauracji lub barze, udało wam się zauważyć, że w solniczce postawionej na stoliku, znajdują się ziarenka ryżu. Pewnie niektórzy się zastanawiają, co ma to na celu. Kiedyś posłuchałam rozmowę matki z małym dzieckiem.

Mamo, a po co te ziarenka w soli? - Bo restauracja oszczędza na soli i chcą, żebyśmy myśleli, że jest więcej

To oczywiście bzdura, ale nie mogłam nie zaśmiać się pod nosem. W takim razie, po co w restauracjach nawet tych lepszych dosypuje się ryż?

Po co w restauracji dosypuje się ryż do solniczki?

Sprawa jest naprawdę oczywista. Do solniczek, nie tylko w restauracjach, lecz także w stołówkach i prywatnych domach wsypuje się sól drobną i miałką. Niestety, taka sól świetnie chłonie wilgoć, później zbryla się i nie przesypuje się przez drobne dziurki. Takiego problemu nie ma w przypadku soli gruboziarnistej, którą jednak doprawiamy potrawy bezpośrednio podczas gotowania. Sól w solniczkach jednak częściej wykorzystywana jest do doprawiania już na talerzu. Ryż chłonie wilgoć z powietrza, dzięki temu sól w solniczce pozostaje sypka i się nie zbryla. 

Ale to nie wszystko

Wilgoć wilgocią, ale jest jeszcze jedno zastosowanie ziarenek ryżu w solniczce. To już rzecz nieco bardziej skomplikowana. Chodzi o to, że każdy szef kuchni w restauracji stara się (a przynajmniej powinien), by dania wychodzące spod jego ręki, były dopracowane do perfekcji i idealnie doprawione. Ziarenka ryżu jednak lekko blokują swobodne przesypywanie się soli przez dziurki, dzięki czemu niechcący nie przesolimy sobie zaserwowanego dania. 

Ten trik jest zdecydowanie wart polecenia, ale pamiętajmy, że rzecz dotyczy tylko niewielkich solniczek. Jeśli wsypiemy ryż do większego pojemnika na sól, z którego bezpośrednio czerpiemy przyprawę do doprawiania na przykład zupy, może się okazać, że zjemy rosół z ryżem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.