Zupa czosnkowa - przepis, który przywiozłam z Podhala. Jest tak kremowa, że została królową moich obiadów

Zupa czosnkowa to od jakiegoś czasu królowa moich obiadów. Ostatnio byłam na krótkim urlopie w Zakopanem i w jednej z restauracji jadłam najlepszą zupę czosnkową w swoim życiu. Ubłagałam szefową kuchni, żeby zdradziła mi przepis. Na dobre zapomniałam o rosole i pomidorowej.

Zupa czosnkowa to klasyka południowej Polski oraz naszych sąsiadów z Czech i Słowacji. Przepis na zupę czosnkową jest prosty, jednak ta, którą jadłam w jednej z zakopiańskich restauracji, bije na głowę wszystkie przepisy. Wybrałam się na urlop w góry poza wysokim sezonem, dlatego nie spotkałam się z tak zwaną masówką w restauracjach, dlatego też miałam chwilę, żeby zamienić kilka słów z szefową kuchni.

Zobacz wideo

Chciałam wyciągnąć od niej przepis na tę zupę, ale była nieugięta. Dopiero kiedy zapewniłam ją, że jestem na urlopie i nie mam zamiaru otworzyć konkurencyjnej knajpy, zgodziła się wyjawić sekret najlepszej czosnkowej. Kluczem jest wywar na baraninie i kaczce oraz kościach, który gotuje się długo i na wolnym ogniu z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz włoszczyzny. Ten przepis koniecznie musicie poznać. 

Zupa czosnkowaZupa czosnkowa Ivan Danik / Shutterstock

Najlepsza zupa czosnkowa - przepis

Składniki:

  • 2 l esencjonalnego bulionu na baraninie, kościach i kaczce,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 średnie główki czosnku, 
  • 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany, 
  • 1 łyżka masła, 
  • owczy lub kozi twaróg - 1 pełna łyżka, 
  • grzanki i twardy ser do podania, 
  • pietruszka do dekoracji.

Zupa czosnkowa - sposób wykonania:

  1. Przygotuj rondel lub garnek i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Później dodaj pokruszony ser i podsmażaj, aż się rozpuści. 
  2. Zalej całość gorącym, odcedzonym bulionem. Zmniejsz moc palnika i dodaj czosnek przeciśnięty przez czosnek. Gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut. 
  3. Kiedy zupa już będzie pięknie pachniała czosnkiem, dodaj zahartowaną śmietanę. Gotuj jeszcze kilka minut i podawaj z grzankami, startym, twardym serem i natką pietruszki. 

Taka zupa naprawdę smakuje genialnie i nawet jeśli nie mam pod ręką baraniny ani koziego sera, używam wywaru wołowego i zwykłego, tłustego sera. Ostatnio dodałam do zupy czosnkowej trochę serka topionego - wyszła bajeczna, jeszcze bardziej kremowa i aromatyczna tak, że ojejku. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.