Domowa musztarda to wbrew pozorom bardzo prosty przepis i gwarantuję, że nie ma lepszego sosu do mięs, wędlin i kanapek. Nie musisz biegać po sklepach i kupować niewielkich słoiczków - wystarczą małe ziarenka, kilka przypraw i wielkanocny przysmak.
3
Fot. fuji01/Pixabay
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Kto nie kocha musztardy? No, może nie każdy zajada się nią łyżeczką prost ze słoiczka, ale co jest lepszego do kiełbasy na gorąco, karkówki z grilla lub pieczonego schabu? Założę się, że każdy ma w lodówce lub spiżarni słoiczek wyrazistego sosu, ale już wiele razy udowadnialiśmy wam, że to, co domowe, jest dużo lepsze niż sklepowe. Tak jest z majonezem, wędlinami, z musztardą też nie może być inaczej. Przepis na domową musztardę możesz dowolnie udoskonalać, a dziś udoskonalimy ją odrobiną tartego chrzanu. Szykuje się uczta.
REKLAMA
Zobacz wideo
Domowa musztarda z lekkim udoskonaleniem. Lepsza niż sklepowa
Składniki:
ok. 200 g białej gorczycy, możesz pomieszać białą i ciemną, musztarda będzie bardziej wyrazista,
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego,
2 łyżeczki tartego chrzanu,
sól i cukier do smaku (cukier możesz zstąpić odrobiną miodu),
300 ml wody.
Musztarda chrzanowa - sposób wykonania:
Przygotuj blender lub malakser. Następnie wsyp gorczycę i dodaj sól oraz cukier, jeśli go używasz. Następnie rozdrobnij ziarna tak drobno, jak tylko się da. Możesz także użyć moździerza, ale będzie to zdecydowanie bardziej czasochłonne i męczące.
Zmielone ziarna gorczycy przełóż do miski i dodaj ocet, chrzan oraz wodę. Możesz dodać także odrobinę oleju, jednak nie jest to konieczne - gorczyca jest sama w sobie dość tłustym ziarnem. Całość dokładnie wymieszaj. Miskę szczelnie przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Po upływie pewnego czasu zajrzyj do musztardy. Powinna wchłonąć całą wodę, jednak nie powinna być za gęsta. Jeśli tak jest - dodaj jeszcze odrobinę wody i ponownie wymieszaj. Następnie przełóż musztardę do czystych, najlepiej wyparzonych słoiczków i przechowuj szczelnie zamknięte w lodówce do dwóch tygodni.
Taka musztarda idealnie pasuje do wszystkiego, nawet do robienia domowego majonezu. Zbliża się Wielkanoc, a za chwilkę sezon grillowy. Ten przepis na musztardę nie może wylecieć ci z rąk - koniecznie go zapisz i zaskocz swoich bliskich najlepszym domowym dodatek do mięs oraz dressingów.