Megaprosty przepis na domową musztardę. Żeby wyszła pyszna, przyda się wielkanocny dodatek

Domowa musztarda to wbrew pozorom bardzo prosty przepis i gwarantuję, że nie ma lepszego sosu do mięs, wędlin i kanapek. Nie musisz biegać po sklepach i kupować niewielkich słoiczków - wystarczą małe ziarenka, kilka przypraw i wielkanocny przysmak.

Kto nie kocha musztardy? No, może nie każdy zajada się nią łyżeczką prost ze słoiczka, ale co jest lepszego do kiełbasy na gorąco, karkówki z grilla lub pieczonego schabu? Założę się, że każdy ma w lodówce lub spiżarni słoiczek wyrazistego sosu, ale już wiele razy udowadnialiśmy wam, że to, co domowe, jest dużo lepsze niż sklepowe. Tak jest z majonezem, wędlinami, z musztardą też nie może być inaczej. Przepis na domową musztardę możesz dowolnie udoskonalać, a dziś udoskonalimy ją odrobiną tartego chrzanu. Szykuje się uczta. 

Zobacz wideo

Domowa musztarda z lekkim udoskonaleniem. Lepsza niż sklepowa

Składniki:

  • ok. 200 g białej gorczycy, możesz pomieszać białą i ciemną, musztarda będzie bardziej wyrazista,
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego,
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu,
  • sól i cukier do smaku (cukier możesz zstąpić odrobiną miodu),
  • 300 ml wody. 

MusztardaMusztarda Fot. Grzegorz Skowronek / Agencja Wyborcza.pl

Musztarda chrzanowa - sposób wykonania:

  1. Przygotuj blender lub malakser. Następnie wsyp gorczycę i dodaj sól oraz cukier, jeśli go używasz. Następnie rozdrobnij ziarna tak drobno, jak tylko się da. Możesz także użyć moździerza, ale będzie to zdecydowanie bardziej czasochłonne i męczące.
  2. Zmielone ziarna gorczycy przełóż do miski i dodaj ocet, chrzan oraz wodę. Możesz dodać także odrobinę oleju, jednak nie jest to konieczne - gorczyca jest sama w sobie dość tłustym ziarnem. Całość dokładnie wymieszaj. Miskę szczelnie przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  3. Po upływie pewnego czasu zajrzyj do musztardy. Powinna wchłonąć całą wodę, jednak nie powinna być za gęsta. Jeśli tak jest - dodaj jeszcze odrobinę wody i ponownie wymieszaj. Następnie przełóż musztardę do czystych, najlepiej wyparzonych słoiczków i przechowuj szczelnie zamknięte w lodówce do dwóch tygodni.

Taka musztarda idealnie pasuje do wszystkiego, nawet do robienia domowego majonezu. Zbliża się Wielkanoc, a za chwilkę sezon grillowy. Ten przepis na musztardę nie może wylecieć ci z rąk - koniecznie go zapisz i zaskocz swoich bliskich najlepszym domowym dodatek do mięs oraz dressingów. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.