Jeśli marzysz o pożywnym śniadaniu, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Dzięki niemu zapomnisz o wszelkich kanapkach, omletach i owsiankach. Placuszki z tego przepisu wychodzą lekkie, aksamitne, a ich smak pasuje do wszystkich dodatków. Są nawet smaczniejsze od klasycznych racuchów.
pingpongcat /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Założę się, że wiele osób jest wielkimi fanami racuchów i innych podobnych placuszków. Wcale mnie to nie dziwi, ponieważ są pyszne i dość proste w przygotowaniu. By je zrobić, nie trzeba nawet wiele, bardzo często potrzebne składniki mamy już w swoich kuchennych szafkach i lodówce. By dodać świeżości plackom, które już znamy, warto co jakiś czas zastosować nowy przepis. Można wykorzystać ten, który zamieszczony jest poniżej. Wyróżnia go jeden składnik, dzięki któremu placuszki są lekkie i delikatne.
REKLAMA
Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska
Aby placki wyszły puszyste, lecz dalej delikatne i lekkie warto dodać do nich serek mascarpone. To właśnie on nadaje daniu takie odczucia smakowe. Dodatkowo proponujemy umieścić w masie skórkę z jednej cytryny. Nadaje ona potrawie świeżości i oryginalny posmak. Wysmażone placki można śmiało podawać ze wszystkimi słodkimi dodatkami. Bardzo dobrze komponują się z kremem czekoladowym, dżemami, świeżymi owocami lub nawet najbardziej klasycznym cukrem pudrem.
Przepis na placki z mascarpone
Składniki
350 g mąki pszennej,
125 g serka mascarpone,
około 175 ml mleka,
3 łyżki cukru,
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
starta skórka z jednej cytryny,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania
W miseczce umieść serek mascarpone, cukier, jajko, skórkę z cytryny i mleko. Wszystkie składniki z sobą wymieszaj.
Do powstałej masy wsyp przesianą przez sitko mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Za pomocą miksera połącz wszystko, by powstała gładka i jednolita masa.
Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio ciepły, porcjuj na nim przygotowaną masę. Placki powinny mieć wielkość racuchów. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor, przed podaniem obsyp je cukrem pudrem.