Poznałam ten przepis przez przypadek i stał się numerem jeden. Przez ten składnik jest tak smaczny

Jeśli marzysz o pożywnym śniadaniu, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Dzięki niemu zapomnisz o wszelkich kanapkach, omletach i owsiankach. Placuszki z tego przepisu wychodzą lekkie, aksamitne, a ich smak pasuje do wszystkich dodatków. Są nawet smaczniejsze od klasycznych racuchów.

Założę się, że wiele osób jest wielkimi fanami racuchów i innych podobnych placuszków. Wcale mnie to nie dziwi, ponieważ są pyszne i dość proste w przygotowaniu. By je zrobić, nie trzeba nawet wiele, bardzo często potrzebne składniki mamy już w swoich kuchennych szafkach i lodówce. By dodać świeżości plackom, które już znamy, warto co jakiś czas zastosować nowy przepis. Można wykorzystać ten, który zamieszczony jest poniżej. Wyróżnia go jeden składnik, dzięki któremu placuszki są lekkie i delikatne.

Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska

Aby placki wyszły puszyste, lecz dalej delikatne i lekkie warto dodać do nich serek mascarpone. To właśnie on nadaje daniu takie odczucia smakowe. Dodatkowo proponujemy umieścić w masie skórkę z jednej cytryny. Nadaje ona potrawie świeżości i oryginalny posmak. Wysmażone placki można śmiało podawać ze wszystkimi słodkimi dodatkami. Bardzo dobrze komponują się z kremem czekoladowym, dżemami, świeżymi owocami lub nawet najbardziej klasycznym cukrem pudrem.

Przepis na placki z mascarpone

Składniki

  • 350 g mąki pszennej,
  • 125 g serka mascarpone,
  • około 175 ml mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • starta skórka z jednej cytryny,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. W miseczce umieść serek mascarpone, cukier, jajko, skórkę z cytryny i mleko. Wszystkie składniki z sobą wymieszaj.
  2. Do powstałej masy wsyp przesianą przez sitko mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Za pomocą miksera połącz wszystko, by powstała gładka i jednolita masa.
  3. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio ciepły, porcjuj na nim przygotowaną masę. Placki powinny mieć wielkość racuchów. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor, przed podaniem obsyp je cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.