Wielkanoc bez babki nie może mieć miejsca. By przygotować na ten dzień ciasto najlepsze z najlepszych, polecamy wykorzystać ten przepis. Gdy pierwszy raz go zobaczyłam, nie mogłam uwierzyć, że jest on prawdziwy. Jeden składnik szczególnie mnie zaskoczył. Kiedy go poznasz, możesz być w wielkim szoku.
3
Fot. Shutterstock, Rafal Olkis
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Babki to element stołu wielkanocnego, którego nie możemy pominąć. To właśnie ten wypiek robi wielkie wrażenie nie tylko smakiem, a także wyglądem. Zazwyczaj do jego zrobienia wykorzystujemy bardzo dobrze nam znany przepis. To dobry ruch, ponieważ dzięki temu wiemy, że wypiek wyjdzie smaczny i każdy będzie go zachwalać. Jednak gdy poznasz tę recepturę, od razu postanowisz ją zrobić. Jest oryginalna dzięki temu jednemu składnikowi.
REKLAMA
Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa
Babki, jakie znam nie wyróżniały się niczym szczególnym. W moim domu zazwyczaj korzystano z tradycyjnych przepisów, które pamiętają jeszcze czasy mojej prababci. Jednak ten pomysł na wypiek przykuł moją uwagę. By dodać słodkiemu ciastu trochę więcej smaku, dodaje się do niego kisiel. W zależności od swoich upodobań smakowych można wybrać różne smaki, ja postawiłam na wiśnię.
Przepis na babkę kisielową
Składniki
270 g mąki pszennej,
250 g margaryny,
5 jajek,
250 g drobnego cukru,
12 g cukru waniliowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 opakowań kisielu wiśniowego.
Składniki na polewę
tabliczka gorzkiej czekolady,
3 łyżki mleka,
kilka łyżek wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania
Pierwszym krokiem jest zrobienie ciasta. Margarynę wrzuć do rondelka i rozpuść ją na wolnym ogniu, często mieszając. Po tym czasie zdejmij ją z ognia i odstaw do wystudzenia.
Jajka wbij do osobnej miski i ubijaj za pomocą miksera. Co jakiś czas wsypuj cukier i cukier waniliowy. Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodawaj na przemian kisiel i ostudzoną margarynę. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, pozbawionej grudek.
Formę na babkę wysmaruj margaryną i wlej do niej przygotowaną masę. Babkę wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 40-45 minut. Po tym czasie wyjmij wypiek z urządzenia i pozostaw do wystudzenia.
Teraz czas na przygotowanie polewy. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i razem z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej, często mieszając. Ciepłą polewą polej babkę i posyp ją wiórkami kokosowymi. Pozostaw ją do wystudzenia, a następnie podawaj.