-
Haps
-
Jak przygotować
- Zamiast ćwikły podaj tę sałatkę z gotowanych buraków. Wielkanocny akcent podbija jej smak
Zamiast ćwikły podaj tę sałatkę z gotowanych buraków. Wielkanocny akcent podbija jej smak
Sałatka z gotowanych buraków świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Wszystko przez dodatek gotowanych jaj, których oczywiście w te święta pod żadnym pozorem nie może zabraknąć. Oto przepis, który zaskoczy twoich gości.
Lubię nieoczywiste sałatki. Bardzo często ich smak mnie zaskakuje - i to pozytywnie. Przed świętami postanowiłam jednak najpierw wypróbować ten przepis i okazał się strzałem w dziesiątkę. Goście z pewnością będą się nią zajadać w najlepsze, a sałatka zniknie ze stołu w mgnieniu oka. Lepiej od razu zrobić podwójną porcję.
Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?
Przepis na wielkanocne sałatki. Sałatka z gotowanych buraków i jajek jest obłędna
Choć tradycyjne sałatki zawsze będą strzałem w dziesiątkę, to czasem warto poeksperymentować i postawić na świątecznym stole coś nowego. Wypróbowałam więc sałatkę z jajek i buraków i jestem nią oczarowana. Na pewno znajdzie się na moim świątecznym stole. Ty też musisz ją wypróbować.
Składniki:
- 2 ugotowane buraki,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 4 ogórki kiszone,
- ok. 300 g białej fasoli ugotowanej lub z puszki,
- 1 cebula,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy ostrej,
- szczypta soli i pieprzu,
- szczypta chilli (opcjonalnie),
- szczypior do posypania.
Świąteczna sałatka, którą trzeba zrobić na tegoroczną Wielkanoc. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj, a następnie obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż je do miski.
- Ogórki kiszone i cebulę również pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski.
- Buraczki ugotuj, obierz i pokrój w kostkę.
- Fasolkę odcedź i dodaj do sałatki.
- Dopraw sałatkę majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Opcjonalnie, jeśli lubisz bardziej ostre smaki, dodaj również szczyptę chilli.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Udekoruj na wierzchu posiekanym szczypiorem.