Koniec z nudnymi mielonymi. Teraz cały obiad zrobisz w jednym naczyniu, a wszystko dopełni sos

Kotlety mielone to bardzo tradycyjne danie, a jego przepis jest wszystkim bardzo dobrze znany. Podaje się je z ziemniakami i sałatką, a ich przygotowanie może trochę trwać. Tą recepturą ułatwiliśmy ten proces, ponieważ wrzucając wszystkie produkty do naczynia żaroodpornego robi się je łatwiej.

Niektóre dania wyglądają na bardzo skomplikowane, kiedy w rzeczywistości są bardzo proste w przygotowaniu. Tak właśnie jest z tym obiadem. Wygląda spektakularnie i robi wielkie wrażenie, a smakiem przebija inne, podobne potrawy. Cała rodzina chętnie zje tak przygotowane kotleciki, bo są one wykonane w wyjątkowy sposób.

Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]

Tak zrobione kotleciki mielone to raj dla podniebienia. W jednym naczyniu żaroodpornym znajduje się wszystko to, co jest najsmaczniejsze. Oprócz mięsa są tam warzywa takie jak ziemniaki i pomidory, a także ser. Wszystko dopełnione jest domowym sosem pomidorowym.

Przepis na kotleciki zapiekane z ziemniakami pod pierzynką

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 pomidory,
  • 2 cebule,
  • około 20 plasterków mozzarelli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka ziół prowansalskich.

Składniki na sos pomidorowy

  • puszka krojonych pomidorów,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki pikantnego keczupu,
  • pół łyżeczki cukru,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 50 ml wody.

Kotlety mielone (zdjęcie ilustracyjne)Kotlety mielone (zdjęcie ilustracyjne) fot.istock/Valeriy Lushchikov

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zrób kotleciki. Mięso mielone umieść w większej misce, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  2. Z tak przygotowanej masy formuj mniejsze kotleciki, następnie lekko je spłaszcz. Pozostaw je na czas przygotowywania innych produktów.
  3. Ziemniaki i cebulę obierz, przemyj i pokrój na średniej grubości plastry. Pomidora przemyj i również tak go pokrój.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i układaj na nim rzędy poprzeplatanych składników. Zacznij od ziemniaka, cebuli, pomidora, mozzarelli, a następnie kotletów. Powtórz czynność do momentu wykorzystania wszystkich składników.
  5. Tak przygotowane produkty wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz około 50 minut.
  6. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Do wysokiego naczynia wrzuć pomidory z puszki, koncentrat, keczup, cukier, słodką paprykę w proszku, zioła, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie zblenduj na gładką konsystencję. Na koniec dodaj wodę, by nieco rozrzedzić sos.
  7. Gdy podany wyżej czas pieczenia się skończy, oblej składniki przygotowanym sosem. Ponownie wstaw całość do piekarnika i piecz w tej samej temperaturze około 20 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.