Pieczenie to dla jednych błoga forma relaksu, a dla innych zaś prawdziwe utrapienie. Niezależnie od stopnia zaawansowania w tym temacie, warto poznać trik, który ułatwi robienie słodkich i słonych smakołyków. Mowa tu o "ujarzmieniu" papieru do pieczenia, który często lubi się zawijać i przemieszczać w formie.
Każdy ma w swojej kuchni ulubieńców, w postaci najróżniejszych, pomocnych produktów czy sprzętów. Dla jednych jest to mikser lub zmywarka, a dla innych soda, lub papier do pieczenia. Ostatni z wymienionych to niezawodna pomoc przy produkcji domowych słodkości, ale i przy zapiekankach, frytkach i warzywach w niemal każdej pieczonej postaci.
Niestety ten kuchenny gadżet zwany niezawodnym lubi czasami wystawić nas na próbę cierpliwości i uciekać czy wyginać się we wszystkie strony, gdy np. przelewamy ciasto do formy. Może być to prawdziwe utrapienie, jednak z naszą metodą szybko a się to zmienić.
Jak zatem "ujarzmić" papier do pieczenia i sprawić, by nie wymykał się z dłoni w najmniej spodziewanym momencie? Wystarczy, że urwiemy arkusz o rozmiarach, które będą nam odpowiadać, a następnie delikatnie zwilżymy go wodą. Brzmi banalnie, jednak ta metoda zdziała cuda. Na koniec taki papier zwijamy w kulkę - wówczas pięknie się zgniecie. Na koniec wystarczy wyłożyć nim formę i w spokoju i czystości przelać np. masę sernikową do formy.
Patent okaże się pomocny także przy wszelakich ciastach jak biszkopt, szarlotka czy wielkanocny mazurek. Ta umiejętność nie tylko spełni swe zadanie przy słodkich wypiekach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by właśnie w ten sposób przygotować blachę pod pieczoną rybę, warzywa sezonowe, ziemniaczki czy kultowe frytki.