Papier do pieczenia płata figle i wyprowadza z równowagi? Późnej banalny patent, który ułatwi pracę

Papier do pieczenia to produkt, który znajdziemy niemal w każdej kuchennej szufladzie bądź szafce. Jest niezawodnym pomocnikiem przy domowych wypiekach zarówno tych słodkich, jak i słonych. Gadżet potrafi jednak płatać figle i notorycznie się zawijać. Na szczęście ten sprytny patent temu zapobiegnie, a problem zniknie raz na zawsze.

Pieczenie to dla jednych błoga forma relaksu, a dla innych zaś prawdziwe utrapienie. Niezależnie od stopnia zaawansowania w tym temacie, warto poznać trik, który ułatwi robienie słodkich i słonych smakołyków. Mowa tu o "ujarzmieniu" papieru do pieczenia, który często lubi się zawijać i przemieszczać w formie. 

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Papier do pieczenia już zawsze będzie współpracował. Ten trik jest na wagę złota

Każdy ma w swojej kuchni ulubieńców, w postaci najróżniejszych, pomocnych produktów czy sprzętów. Dla jednych jest to mikser lub zmywarka, a dla innych soda, lub papier do pieczenia. Ostatni z wymienionych to niezawodna pomoc przy produkcji domowych słodkości, ale i przy zapiekankach, frytkach i warzywach w niemal każdej pieczonej postaci.

Niestety ten kuchenny gadżet zwany niezawodnym lubi czasami wystawić nas na próbę cierpliwości i uciekać czy wyginać się we wszystkie strony, gdy np. przelewamy ciasto do formy. Może być to prawdziwe utrapienie, jednak z naszą metodą szybko a się to zmienić. 

Namocz papier i połóż na blachę. Banalny trik ułatwi ci życie

Jak zatem "ujarzmić" papier do pieczenia i sprawić, by nie wymykał się z dłoni w najmniej spodziewanym momencie? Wystarczy, że urwiemy arkusz o rozmiarach, które będą nam odpowiadać, a następnie delikatnie zwilżymy go wodą. Brzmi banalnie, jednak ta metoda zdziała cuda. Na koniec taki papier zwijamy w kulkę - wówczas pięknie się zgniecie. Na koniec wystarczy wyłożyć nim formę i w spokoju i czystości przelać np. masę sernikową do formy. 

Patent okaże się pomocny także przy wszelakich ciastach jak biszkopt, szarlotka czy wielkanocny mazurek. Ta umiejętność nie tylko spełni swe zadanie przy słodkich wypiekach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by właśnie w ten sposób przygotować blachę pod pieczoną rybę, warzywa sezonowe, ziemniaczki czy kultowe frytki. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.