Zjesz raz i już o nich nie zapomnisz. Te ciastka zasługują na złoty medal

Wszystkie wypieki, które mają w sobie cytrynę, są dobre. Nie mamy co do tego żadnych wątpliwości. Dlatego te ciastka cytrynowe, czy też batoniki, na które przepis chcemy ci zaproponować, są absolutnym mistrzostwem. To pierwsza klasa wśród ciasteczek.

Uwielbiamy cytrynowe tarty, uwielbiamy cytrynowe babki i uwielbiamy ciasta, które polane są lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Dlatego mamy pewność, że te ciastka cytrynowe na kruchym spodzie też znajdą na stałe miejsce w naszych sercach. 

By je przygotować, potrzebne są dorodne cytryny, drobny cukier do wypieków, masło, jajka, zwykła mąka pszenna, trochę soli oraz cukier puder do dekoracji. Jak zatem widać, wszystkie składniki to podstawowe i łatwo dostępne produkty. Większość prawdopodobnie masz już w domu, zwłaszcza jeśli regularnie pieczesz ciasta i ciasteczka. Wyciągnij więc składniki z szafki lub idź do najbliższego sklepu po te, których jeszcze ci brakuje i zabieraj się za pieczenie. Pamiętaj, że składniki - a konkretne masło i jajka - powinny być w temperaturze pokojowej.

Zobacz wideo Szybki przepis na ciastka? Mamy taki! Oto pyszne amoniaczki

Przepis na ciastka cytrynowe. To pierwsza klasa wśród wypieków

Składniki na ciasto:

  • 170 g masła,
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki drobnego cukru,
  • cytryna,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na masę cytrynową:

  • 1,5 szklanki drobnego cukru,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 5 cytryn (razem z tą potrzebną do ciasta),
  • 4 jajka,
  • pół łyżeczki soli,
  • cukier puder do posypania ciastek.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski zetrzyj skórkę z jednej cytryny. Dodaj cukier i rozetrzyj składniki palcami. Następnie dodaj miękkie masło, sól i ucieraj składniki na średniej mocy miksera tak, by powstała jasna i puszysta masa. Powinno to zająć około dwie minuty.

Ciastka cytrynoweCiastka cytrynowe Anna Shepulova / Shutterstock

Po tym czasie dodaj mąkę i dalej miksuj składniki, tak przez około minutę. Ciasto powinno zacząć łączyć się w grudki. Prostokątną lub kwadratową foremkę wyłóż papierem do pieczenia tak, by zakrywał również każdy jej bok. Przełóż do niej ciasto i dokładnie wylep nim spód formy. Piecz przez około 20 minut w 175 stopniach Celsjusza.

W międzyczasie przygotuj masę cytrynową. Do miski wbij jajka i ubij je. Dodaj do nich skórkę otartą z jednej cytryny oraz sok z pięciu. Wsyp cukier i sól i dalej ubijaj na gładką masę. Na koniec przesiej do naczynia mąkę i wymieszaj, aż składniki ładnie się połączą.

Na upieczony, ale wciąż gorący spód przelej masę cytrynową. Piecz przez około 18-20 minut aż masa się zetnie. Wyjmij formę z piekarnika i pozostaw na zewnątrz do ostygnięcia. Następnie wstaw do lodówki na co najmniej trzy godziny. Potem pokrój ciasto na kilkanaście kawałków, tak by uzyskać kwadratowe ciastka cytrynowe. Każdy kawałek posyp cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.