-
Haps
-
Jak przygotować
- Kluski ziemniaczane w kilka minut. Tani obiad, gdy do wypłaty daleko, a na koncie nie ma ani grosza
Kluski ziemniaczane w kilka minut. Tani obiad, gdy do wypłaty daleko, a na koncie nie ma ani grosza
Kluski ziemniaczane to świetna propozycja na obiad, gdy budżet nie pozwala nam poszaleć. Świetnie smakują też, kiedy nasza sytuacja jest nieco lepsza, ale mamy chęć na smaki dzieciństwa. Jak zatem błyskawicznie zrobić kluski kładzione łyżką? Oto sposób mojego dziadka.
Szybkie kluski ziemniaczane potrafią uratować życie, gdy nie mamy pomysłu na obiad czy chęci na gotowanie. Na dodatek są bardzo tanie, więc nie nadwyrężają budżetu. Czego chcieć więcej? Smaku. A ten na pewno jest.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Przepis na tani obiad z ziemniaków. W mgnieniu oka wyczarujesz kluski ziemniaczane
Gdy najdzie nas chęć na kluski ziemniaczane, nie musimy od razu biec do sklepów. Zapewne większość składników znajduje się już w naszym domu. Warto więc podwinąć rękawy i brać się do roboty, a bardzo szybko opanujemy głód. Czego potrzebujemy do wykonania klusków ziemniaczanych? Oto lista potrzebnych składników.
Składniki:
- ok. 10 łyżek mąki pszennej,
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 kg mączystych ziemniaków,
- sól,
- 150 g wędzonego boczku,
- 2 cebule,
- kostka tłustego twarogu.
Przepis dziadka na kluski ziemniaczane. Zawsze smakują wybornie. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach lub zmiel je w maszynce. Następnie przełóż je do miski i porządnie odciśnij z wody. Wodę pozostaw w misce i odłóż na kilkanaście minut, by na dnie osadziła się skrobia. Następnie ostrożnie odlej wodę.
- Do ziemniaków dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, wbij jajka i dodaj płaską łyżkę soli. Całość dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gęstą jednolitą masę.
- W większym garnku zagotuj wodę i dodaj sól. Następnie za pomocą łyżki zsuwaj z miski pojedyncze kluseczki i zamieszaj od dna, by nie przywarły. Gotuj je partiami na niewielkim ogniu ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
- Na patelni wytop boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj całość, aż apetycznie się zarumieni. Tak przygotowanymi skwarkami polej gorące kluski. Pokrusz także biały ser i posyp nim kluski. Smacznego!