Ani sernik, ani mazurek. Rodzina tylko czeka, aż zrobię leśny mech. Nikt się mu nie oprze

Przed świętami wielkanocnymi wiele gospodyń poszukuje oryginalnych przepisów na ciasta. Chcą w ten sposób zaskoczyć swoich gości nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także prezentacją. Ciasto leśny mech z malinami to strzał w dziesiątkę. Goście będą prosić o przepis i dokładkę.

Na świątecznym stole warto postawić na ciasta, które nie tylko kuszą smakiem, ale także wspaniale się prezentują. Pięknie udekorowane wypieki dodają uroku i elegancji do świątecznej atmosfery, zachwycając zarówno wzrok, jak i podniebienie gości. Jedną z takich propozycji jest wypiek o tajemniczej nazwie leśny mech.

Zobacz wideo Ciasto leśny mech, które nie schodzi z podium

Jak zrobić naturalne barwniki do ciast? Wykorzystaj to co masz w domu

Podczas przygotowywania świątecznych wypieków warto eksperymentować z kolorami. Naturalne metody barwienia nie tylko nadadzą im nowatorskiego wyglądu, ale także zachowają zdrowy charakter składników. Istnieje kilka sprawdzonych sposobów, jak uzyskać intensywne barwy bez konieczności sięgania po sztuczne barwniki spożywcze. Na przykład, aby otrzymać zielony kolor biszkoptu, można wykorzystać sok z roślin zielonych, takich jak szpinak lub jarmuż. Natomiast dla czerwonego lub mocno pomarańczowego koloru dodaj soku z buraków, lub purée z marchwi.

Jak zrobić naturalne barwniki do ciast? Wykorzystaj to co masz w domuJak zrobić naturalne barwniki do ciast? Wykorzystaj to co masz w domu Jak zrobić naturalne barwniki do ciast? Wykorzystaj to co masz w domu . Foto: 5PH/iStock.com

Ciasto leśny mech z malinami zaskoczy gości. Jest pyszne i zachwyca wyglądem

Leśny mech to delikatne ciasto, które zachwyca niczym naturalny krajobraz. Aby je wykonać, potrzebujemy:

  • 2/3 szklanki oleju
  • 450 g mrożonego szpinaku lub 450 g świeżego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie serka mascarpone 250 g
  • około 200 ml śmietanki 36% lub 30% do ubijania
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g mrożonych malin

Na samym początku jeśli używasz mrożonego szpinaku, rozmroź go na sitku i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Jeśli masz świeży szpinak, umyj go i wrzuć do garnka. Podgrzewaj przez około 1-2 minuty, aż zwiędnie. Następnie zmiksuj na gładki mus za pomocą blendera i ociepl jajka za pomocą ciepłej wody. Gdy są już w temperaturze pokojowej, wbij je do miski i ubij z cukrem na puszystą masę. Nastaw piekarnik na 180 stopni C i następnie:

  1. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając olej. Dodaj mus ze szpinaku i miksuj, aż składniki się połączą.
  2. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej, mieszając delikatnie.
  3. Wylej ciasto do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 40-45 minut, aż patyczek będzie suchy. Ostudź ciasto.
  4. W misie miksera ubij schłodzony serek mascarpone z cukrem pudrem i wanilią. Dodaj ubitą śmietankę i kontynuuj ubijanie, aż masa stanie się puszysta i dodaj wcześniej rozmrożone lub świeże maliny.
  5. Przekrój ciasto na pół i wyłóż dolną część na paterze. Nałóż krem mascarpone, a następnie wyłóż na niego rozdrobnioną wcześniej na mniejsze kawałki górną część biszkoptu.
  6. Udekoruj ciasto owocami i gotowe.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.