Leniwe z twarogiem to już przeszłość. Kluseczki z miseczki wyjdą miękkie i delikatne jak obłoczki

Babcine pierogi leniwe zna niemal każdy, co, jednak gdyby bazowy składnik zamienić na nieco inny i bardziej kremowy? Tak właśnie powstają obłędne i puszyste poduszeczki z lekkiego serka, który śmiało może zastąpić twaróg. Taki duet sprawdzi się na szybki obiad lub deser rodem z czasów dzieciństwa.

Proste przepisy często okazują się być tymi najlepszymi i najsmaczniejszymi. Właśnie dlatego pierogi leniwe lubi niemal każdy. Warto jednak urozmaicić tradycyjną recepturę i zamienić twaróg na nieco bardziej kremowy i delikatny nabiał. Wówczas efekt będzie o niebo lepszy, a poduszeczki będą się dosłownie rozpływać w ustach. 

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Kluseczki z miseczki, czyli leniwe w kremowej wersji 

Przepis na kluski na słodko to bez dwóch zdań jedna z lepszych propozycji na szybki, lekki i niskobudżetowy obiad. Co najważniejsze z przepisem poradzi sobie największy nowicjusz, a smak zawsze wyjdzie idealny. Ważną zasadą jest jednak zachowanie odpowiednich proporcji, a także mała wariacja i zamiana głównego składnika. Zamiast sięgać po twaróg, znacznie lepiej będzie wykorzystać kremowy, lekki i puszysty serek mascarpone. Mała zmiana zdziała cuda i sprawi, ze leniwe podbiją serca największych smakoszy. 

Przegotowanie to przysłowiowy banał. Niezbędne są jednak dobrej jakościowo składniki. Nie ma oczywiście leniwych bez świeżego serka mascarpone, jajek i odrobiny mąki. Ważną rolę odgrywają tu także dodatki - warto postawić na świeże owoce jak truskawki, borówki czy maliny. Masło i cukrowa posypka sprawdzą się równie wyśmienicie podobnie jak np. jogurt, bita śmietana czy sos owocowy. 

Leniwe w tej wersji zawsze wychodzą obłędnie. Wszystko za sprawą mascarpone

Składniki: 

  • 250 g serka mascarpone,
  • żółtko
  • 100-150 g mąki,
  • saszetka cukru waniliowego,
  • sól do gotowania. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przełożenia serka mascarpone do dużej miski.
  2. Do nabiału dodaj teraz żółtko i cukier. Wszystko starannie wymieszaj, a następnie stopniowo zacznij dosypywać mąki. Wyrabiaj ciasto, aż składniki się połączą.
  3. Wskazówka - mąkę warto dodawać stopniowo, zbyt duża ilość sprawi, że leniwe będą bardzo twarde, z kolei zbyt mała porcja nie scali wszystkich składników.
  4. Ciasto wyłóż na stolnicę, Formuj wałek i wykrawaj niewielkie i estetyczne kluseczki.
  5. Gotowe leniwe wrzucaj do osolonego wrzątku, gotuj do wypłynięcia.
  6. Leniwe odcedź i serwuj z ulubionymi dodatkami. Polecamy palone masło z brązowym cukrem, dodatek świeżych owoców, cynamonową posypkę lub np. sos truskawkowy, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.