Sałatka jarzynowa to jedna z tych potraw, które mają szczególne miejsce w sercach Polaków i w każdym domu tak naprawdę smakuje inaczej. Zawsze smakowała mi sałatka jarzynowa w moim domu, ale nie mogę powiedzieć, że mnie zachwycała. Ale cóż, robiłam ją tak, jak mnie nauczono. A okazało się, że nie zawsze starsi ludzie znają się na wszystkim najlepiej.
Babcia kochała cebulę. I to nie jest zbyt górnolotne stwierdzenie - dawała ją do wszystkiego, w tym do jarzynowej. I każdy się dziwił, że następnego dnia sałatka jarzynowa była niesmaczna. Cóż, wiadomo, że cebula puszcza sok, który ma bardzo niefajne właściwości, łączące się z innymi składnikami. Cebula w jarzynowej jest smaczna, fakt, ale lepiej jest ją dodać tuż przed podaniem, bo inaczej sałatka skwaśnieje. Można także ją sparzyć.
Przepis na starodawną sałatkę jarzynową:
Składniki:
- 5 marchewek,
- 2 pietruszki,
- 3-4 ziemniaki,
- pół selera,
- 5 jajek na twardo,
- 1 średnia cebula,
- pół słoika niewielkich, chrupiących ogórków kiszonych,
- puszka groszku konserwowego,
- majonez i musztarda do smaku,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie - kwaśne jabłko.
Sposób wykonania:
- Warzywa korzeniowe ugotuj w mundurkach. Wcześniej dokładnie je oczyść, by nie gotowały się w brudnej wodzie. Wodę możesz lekko osolić. Następnie pozostaw warzywa, by lekko ostygły i obierz je.
- Kiedy warzywa stygną, posiekaj cebulę i odłóż ją. Jajka pokrój w kostkę, a groszek odsącz z zalewy. Ogórki kiszone także pokrój w kostkę, ale przełóż je do osobnej miski.
- Do dużej miski przełóż składniki i warzywa posiekane w kostkę. Dodaj groszek, jajka i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Tej sałatki wychodzi dość sporo, dlatego nie mieszaj jej całej z majonezem, tylko rób to na bieżąco, podczas nakładania do salaterki - wówczas sałatka dłużej postoi w lodówce.
- Na bieżąco dodawaj do sałatki także ogórki kiszone i cebulę, do smaku dodaj trochę soku z ogórków. Dodaj majonez i musztardę do smaku i wymieszaj.