Zapomnij o klasycznym sznyclu i postaw na warzywną alternatywę. Wystarczy panierka i smażenie na maśle

Chrupiący i złocisty sznycel bez grama mięsa? To możliwe dzięki sprytnej recepturze z wykorzystaniem obłędnie smacznych warzyw i banalnej w przygotowaniu panierki. To nie tylko zdrowsza alternatywa, ale i wyrafinowane danie godne najlepszych restauracji.

Co, gdyby zamiast mięsa sięgnąć po jedno ze smaczniejszych i łatwo dostępnych warzyw? Tak powstaje sznycel idealny w chrupiącej złocistej panierce. Tu królują proste składniki, jednak niezbędna jest też szczegółowa receptura - wówczas na talerzu pojawi się prawdziwe dzieło sztuki. 

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Sznycel bez grama mięsa? Wrzuć w panierkę warzywo i smaż na maśle

Mięsne rarytasy coraz częściej odchodzą na bok, a zastępują je sezonowe, soczyste i pełne witamin warzywa w najrozmaitszej postaci. Naszym dzisiejszym daniem popisowym jest sznycel - ale nie byle jaki sznycel, a wege wersja babcinego klasyka. Oczywiście nie brakuje mu chrupiącej i złocistej panierki, jednak opatula ona nie mięso, a.... bakłażana! 

Sznycel z bakłażana to kulinarny obłęd, który nie tylko wygląda znakomicie na talerzu, ale i równie znakomicie smakuje. Po pierwsze - przepis jest dziecinnie prosty i poradzi sobie z nim największy nowicjusz, po drugie to zdrowy obiad na każdą kieszeń no i po trzecie - takie danie można zaserwować na co dzień i od święta. Gwarantujemy, że zrobi kolosalne wrażenie i zaskoczy nawet zagorzałych fanów mięsa. 

Przepis na sznycla w odchudzonej wersji - tu króluje soczysty bakłażan 

Składniki: 

  • bakłażan
  • 100 g mąki,
  • 150 ml gazowanej wody,
  • szczypta papryki,
  • szczypta oregano,
  • szklanka panierki panko,
  • do smażenia masło klarowane lub oliwa. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek umyj i osusz bakłażana. Warzywo zawiń w folię i piecze w 200 stopniach przez godzinę. 
  2. Po tym czasie ostrożnie odwiń pakunek, gdy bakłażan lekko ostygnie obierz go ze skórki. 
  3. Obrane warzywo delikatnie przekrój go na pół i rozgnieć widelcem. 
  4. Naszego wege sznycla dopraw solą, pieprzem, papryką i oregano. 
  5. Teraz pora na panierkę. Przygotuj w misce wodę z mąką, całość dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę. Odstaw na chwilę.
  6. Panieruj bakłażana w cieście z mąki i przypraw oraz w panierce panko.
  7. Sznycla z bakłażana smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do uzyskania złocistej panierki. 
  8. Danie można serwować z kawałkiem cytryny, sałatką z zielonych warzyw oraz ziemniakami. Miks dodatków jest oczywiście dowolny - można w ciekawy sposób zabawić się tu smakami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.