Ta sałatka sprawiła, że teściowa zaczęła mnie lubić. Może stać nawet pięć dni i nie podchodzi wodą

Sałatka, która się długo nie psuje, świetnie smakuje i nie podchodzi wodą? Nie, to nie jarzynowa. Kiedyś zrobiłam sałatkę z kalafiorem i moja rodzina prawie oszalała. Idealnie sprawdzi się na rodzinną uroczystość lub do lunch boxa. Przepis jest prosty i nie ma nic lepszego do zagryzki podczas wspólnych spotkań przy stole.

Utarło się stwierdzenie, że królowa jest tylko jedna. I nie, nie chodzi o cenioną wokalistkę, a o sałatkę jarzynową, która króluje na wielu stołach podczas świąt wielkanocnych, rodzinnych uroczystości i imprez wszelakich. Jednak w moim domu jest nieco inaczej - jarzynową zdetronizowała sałatka z kalafiorem i w zasadzie za jarzynową nikt nie tęskni. Kiedyś znalazłam przepis na sałatkę z kalafiorem i serem, ale przez moje łakomstwo musiałam ten przepis nieco wzbogacić, bo zjadłam połowę składników - czasem każdy tak ma, nieprawdaż? Nie jest mi wstyd, a takie małe szczęśliwości warto kolekcjonować. I tym oto sposobem powstał zupełnie nowy przepis na sałatkę, którą robię na każdą rodzinną imprezę. Może stać w lodówce naprawdę długo i nie podchodzi wodą. Pycha, jakich mało.

Zobacz wideo

Sałatka wielkanocno-wieczorowa 

  • 1 kalafior,
  • 1 puszka fasoli czerwonej (ok. 250 g przed odsączeniem),
  • 40 g sera żółtego w kostce,
  • 40 g wędliny w kostce,
  • słoiczek selera konserwowego,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majonez.

Najlepsza sałatka na imprezę - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania kalafiora. Podziel go na jak najmniejsze różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie ostudź. Kalafior do tej sałatki możesz ugotować także dzień wcześniej.
  2. Kiedy kalafior już ostygnie, zajmij się resztą. Fasolę odsącz z zalewy, dodatkowo możesz ją opłukać w zimnej wodzie. Tak samo odsącz seler. Ser i szynkę pokrój w kostkę.
  3. Do miski włóż kalafior, dodaj pokrojone w kostkę ser, szynkę oraz seler i fasolę. Dołóż posiekany szczypiorek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Do sałatki dodaj 2-3 łyżki majonezu i wymieszaj. Pamiętaj, żeby majonezu nie było za dużo, powinien jedynie "skleić" składniki. Po wymieszaniu odstaw do lodówki na kilka godzin, żeby składniki się połączyły.

Taka sałatka może na pierwszy rzut oka nie być petardą, ale smakuje naprawdę fantastycznie. Możesz spokojnie zrobić ją nawet dwa dni wcześniej, a i tak będzie smakować wybornie.

Więcej o: