Zupa ziemniaczana z tym zielonym dodatkiem jest przepyszna. Nie zjesz jej inaczej

Zupy to proste dania obiadowe, które bardzo chętnie gotujemy. Ta zrobiona z ziemniaków jest jedną z łatwiejszych, dlatego tak często można ją znaleźć na naszych stołach. Gdy dodasz do niej ten zielony składnik, nabierze nie tylko kolorów, lecz także smaku. Zrób ją i przekonaj się, jaka jest pyszna.

Mało kto nie przepada za zupami. A nawet jeśli tak jest, to po spróbowaniu tej na pewno to się zmieni. Ziemniaczany posiłek podbije twoje serce i sprawi, że każdy członek rodziny będzie chciał dokładkę. By dodać zupie smaku, warto do niej wrzucić ten jeden składnik. Dzięki niemu potrawa będzie świetnie się prezentować, a także będzie jeszcze smaczniejsza.

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Tym składnikiem jest zielone pesto. Zazwyczaj podawane z makaronem, dziś swoje miejsce znajdzie w aromatycznej zupie. Ten dodatek to strzał w dziesiątkę, gdy chcesz trochę podkręcić smak klasycznemu posiłkowi. Przyda się także śmietanka kremówka, która sprawi, że danie będzie bardziej aksamitne.

Przepis na zieloną zupę ziemniaczaną

Składniki

  • 1,2 l bulionu,
  • 5 średnich ziemniaków,
  • cebula,
  • korzeń pietruszki,
  • pół selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • 3 łyżki zielonego pesto,
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 5 plastrów boczku,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.
  • grzanki.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki, cebulę, pietruszkę i seler obierz, przemyj w razie potrzeby i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. W garnku rozpuść łyżkę masła i podsmaż na niej wszystkie warzywa. Po kilku minutach zalej wszystko bulionem i gotuj około 25 minut do miękkości.
  3. Po tym czasie zmiksuj całość na gładko za pomocą blendera. Dodaj również śmietankę, pesto sól, pieprz i zamieszaj.
  4. Boczek pokrój w cienkie plastry i podsmaż je na suchej patelni. Powinny stać się zarumienione i chrupiące. Natkę pietruszki przemyj i posiekaj.
  5. Gorącą zupę podawaj z ziołami, boczkiem i domowymi grzankami zrobionymi z czerstwego chleba.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.