Jej zapach rozchodzi się po całym domu. Mało kto będzie mógł się jej oprzeć

Zapiekanki to bezpieczne propozycje obiadowe, ponieważ robi się je szybko, a całą pracą pracę robi za nas piekarnik. Dodatkowo można dzięki temu pozbyć się resztek z lodówki, które w niej zalegają. Zrób ten przepis i sam się przekonaj, że każdy będzie za nią szaleć.

Kiedy myślimy o gyrosie, najczęściej wyobrażamy sobie tradycyjne danie serwowane w chlebie pita z soczystym mięsem, świeżymi warzywami i aromatycznym sosem tzatziki. Jednak gyros to może być również coś innego. Dzięki eksperymentowaniu w kuchni może z niego wyjść coś równie pysznego. Jedną z takich alternatywnych propozycji jest zapiekanka gyros z ziemniakami i ryżem.

Zobacz wideo Zapiekanka z ziemniaków i klopsików

Ta zapiekanka to prawdziwa uczta dla całej rodziny, w której każdy składnik wnosi do niej swój niepowtarzalny smak. Zaczynając od soczystego mięsa gyros, kontynuując poprzez ryż, chrupiące ziemniaki, aż po aromatyczne przyprawy. Tak naprawdę każdy kęs tej zapiekanki to prawdziwa eksplozja smaków.

Przepis na zapiekankę gyros z ziemniakami

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 5 ziemniaków,
  • 250 g ryżu,
  • 2 łyżki przyprawy gyros,
  • 7 ogórków konserwowych,
  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • 250 g sera żółtego w kostce,
  • puszka kukurydzy,
  • natka pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • majonez,
  • ketchup,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka.

Sposób przygotowania

  1. Piersi z kurczaka pokrój w większą kostkę, posyp przyprawą gyros oraz słodką papryką. Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na około godzinę do lodówki.
  2. Ogórki pokrój w kostkę. Paprykę umyj, osusz, pokrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie także pokrój w kostkę.
  3. Puszkę kukurydzy otwórz i wylej z niej zalewę. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  4. Pietruszkę opłucz pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj.
  5. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Gdy tłuszcz się podgrzeje, wrzuć na niego kurczaka w przyprawach. Usmaż mięso i przełóż je do miseczki.
  6. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w plastry.
  7. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj niewielką ilością oleju. Następnie rozłóż na nim plastry ziemniaków, a następnie wysyp połowę ugotowanego ryżu i posmaruj go cienką warstwą majonezu oraz ketchupu. Posyp całość połową tartego sera.
  8. Wyłóż kolejne warstwy, czyli kurczaka, kukurydzę, ogórki i papryki.
  9. Na koniec wysyp resztę ryżu, posmaruj go ponownie majonezem i ketchupem. Całość obsyp serem żółtym.
  10. Przygotowaną zapiekankę wstaw do rozgrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 50 minut.
  11. Podawaj bezpośrednio po upieczeniu z posiekaną natką pietruszki.
Więcej o: