Nie podawaj na Wielkanoc jajek z majonezem. Ten sposób sprawi, że znikną jeszcze szybciej

Wielkanoc to czas pysznych potraw, a główną rolę pełni w nich jajko. Na świątecznych stołach można znaleźć jego różne odsłony, ale takiej z pewnością nie znasz. Można w niej wyczuć nie tylko jajka, lecz także kruche ciasto. Każdy będzie zachwycony, gdy zobaczy je na stole.

Wielkanoc to czas, kiedy na stołach królują tradycyjne potrawy, wśród których nie brakuje jajek, pieczywa i świeżych warzyw. Jednak warto czasem sięgnąć po coś nowego, co zaskoczy i ożywi świąteczne menu. Tartaletki z pastą jajeczną i rzeżuchą to doskonała propozycja dla tych, którzy chcą wprowadzić odrobinę nowości na wielkanocny stół. Te delikatne tartaletki to połączenie chrupiącej tarty, kremowej pasty jajecznej i świeżej rzeżuchy, której delikatny smak idealnie komponuje się z intensywnością pasty. To przekąska, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale także bogactwem smaków.

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Dlaczego warto wybrać tartaletki z pastą jajeczną i rzeżuchą na wielkanocny stół? Po pierwsze, to nietypowa propozycja, która zaskoczy i ożywi menu. Po drugie, tartaletki są praktyczne w podawaniu i jednocześnie eleganckie w prezencji, co czyni je idealnym wyborem na świąteczne przyjęcia. Dodatkowo to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru jajek wielkanocnych, które często są gotowane i niewykorzystywane.

Przepis na tartaletki z pastą jajeczną i rzeżuchą

Składniki na ciasto

  • 150 g mąki pszennej,
  • żółtko,
  • łyżka śmietany 18%,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 125 g margaryny,
  • łyżeczka soli.

Składniki na pastę jajeczną

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżeczka śmietany,
  • łyżeczka musztardy,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki dodatkowe

  • fasola.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Mąkę przesiej przez sitko bezpośrednio na stolnicę, dodaj posiekaną margarynę, żółtko, śmietanę, sól i proszek do pieczenia.
  2. Wszystkie podane składniki dokładnie zagnieć i zrób z nich gładkie i elastyczne ciasto. Gotową masę zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na około 30 minut.
  3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek, wytnij z niego za pomocą niewielkiej foremki kółka.
  4. Foremki wysmaruj margarynę, wyłóż je ciastem i włóż ponownie do lodówki na około 20 minut.
  5. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190°C. Foremki z ciastem wyłóż folią aluminiową i wysyp do nich fasolę, piecz babeczki przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnij fasolę z folią i piecz babeczki do zarumienienia.
  6. Teraz czas na przygotowanie pasty. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i zetrzyj na tarce o malutkich oczkach.
  7. Szczypiorek pokrój na drobno i dorzuć go do jajek. Wymieszać wszystko i dodaj majonez, śmietanę i musztardę, ponownie wymieszaj. Dopraw pastę solą i pieprzem.
  8. Wypieczone i ostudzone babeczki faszeruj przygotowaną pastą i podawaj udekorowane rzeżuchą. Smacznego!
Więcej o: