• Link został skopiowany

Bardziej banalnego przepisu na ciasto cytrynowe nie znajdziecie. Robię je w kwadrans i do razu zajadam

Ciasto cytrynowe lubi chyba każdy. Znika więc z talerza w trymiga. Warto więc przygotować od razu podwójną porcję. Świetnie smakuje pokryte lukrem lub posypane cukrem pudrem. Będzie idealne do kawy.
Ciasto cytrynowe
fot.istock/Randa Hass

Ciasto cytrynowe to niezwykle pachnący wypiek. Nie sposób mu się przez to oprzeć. Na szczęście przygotowuje się je nie dłużej niż kwadrans. Oto idealna receptura na pyszne i puszyste ciasto, które świetnie sprawdzi się na niedzielny deser i nie tylko. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Przepis na ciasto cytrynowe. Pyszne, aromatyczne, a co najlepsze szybkie w przygotowaniu 

Ciasta, które wykonać można w kwadrans, to najlepsze, co może nas spotkać. Gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, potrafią uratować lepiej niż zwykły batonik. Do przygotowania cytrynowego ciasta nie jest potrzebna duża liczba składników. A co najlepsze, większość z nich i tak mamy już w kuchni. 

Składniki: 

  • 200 g mąki pszennej, 
  • 180 g cukru, 
  • 100 ml mleka, 
  • 6 żółtek, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • skórka otarta i sok z połówki cytryny
  • lukier lub cukier puder do posypania ciasta po wierzchu (opcjonalnie). 

Proste ciasto cytrynowe w 15 minut. Sposób przygotowania krok po kroku 

Domowe wypieki są o wiele lepsze od tych, które możemy kupić w marketach. Wszystko dlatego, że zwykle używamy jak najlepszych składników i wkładamy w pieczenie serce.  

Sposób przygotowania: 

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. 
  2. Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo wsypujemy suche składniki. Następnie dolewamy mleko i sok z cytryny. Dodać otartą skórkę cytrynową. Miksujemy do połączenia się składników, aż do uzyskania jednolitej masy.  
  3. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch. 
  4. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 35 minut. Patyczkiem możemy sprawdzić, czy nie jest surowe. 
  5. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!  
Więcej o: