Ciasto cytrynowe to niezwykle pachnący wypiek. Nie sposób mu się przez to oprzeć. Na szczęście przygotowuje się je nie dłużej niż kwadrans. Oto idealna receptura na pyszne i puszyste ciasto, które świetnie sprawdzi się na niedzielny deser i nie tylko.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Przepis na ciasto cytrynowe. Pyszne, aromatyczne, a co najlepsze szybkie w przygotowaniu
Ciasta, które wykonać można w kwadrans, to najlepsze, co może nas spotkać. Gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, potrafią uratować lepiej niż zwykły batonik. Do przygotowania cytrynowego ciasta nie jest potrzebna duża liczba składników. A co najlepsze, większość z nich i tak mamy już w kuchni.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 180 g cukru,
- 100 ml mleka,
- 6 żółtek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka otarta i sok z połówki cytryny,
- lukier lub cukier puder do posypania ciasta po wierzchu (opcjonalnie).
Proste ciasto cytrynowe w 15 minut. Sposób przygotowania krok po kroku
Domowe wypieki są o wiele lepsze od tych, które możemy kupić w marketach. Wszystko dlatego, że zwykle używamy jak najlepszych składników i wkładamy w pieczenie serce.
Sposób przygotowania:
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski.
- Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo wsypujemy suche składniki. Następnie dolewamy mleko i sok z cytryny. Dodać otartą skórkę cytrynową. Miksujemy do połączenia się składników, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch.
- Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 35 minut. Patyczkiem możemy sprawdzić, czy nie jest surowe.
- Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!