Jak mówi stare, polskie przysłowie "W marcu jak w garncu", to jednak nie powinno nam przeszkodzić w pierwszych pracach ogrodowych. Wraz z początkiem wiosny warto ruszyć z sianiem - należy jednak wybrać odpowiednie odmiany warzyw, którym przymrozki i niska temperatura w nocy nie są straszne. Tu na złoty metal spisze się marchewka.
Marzec to nie tylko czas porządków w ogrodzie, ale i doskonały moment na przygotowanie pierwszych rozsad czy nawet siew nasion do gleby. Jak wskazuje kalendarz ogrodnika to doskonały moment, by posiać niektóre warzywa. Jednym z flagowych smakołyków jest oczywiście marchew, której niestraszne są niskie temperatury. Warto wiedzieć, że roślina kiełkuje już gdy gleba ma temperaturę powyżej 3 st. C.
W sianiu marchwi nie ma wielkiej filozofii. Tutaj jednak warto nawet przestrzegać kilku zasad, które gwarantują zdrowe plony i co najważniejsze idealny smak czy brak chorób. Wczesna wiosna to idealny moment na wysiew marchwi. Wystarczy odpowiednio przygotować grządkę i wrzucić nasionka do gleby na głębokość 1-2 cm. Warto pamiętać także o odstępach, które powinny wynosić od 15 do 30 cm.
Poza terminem wysiewu równie istotne jest samo podłoże, gdzie posiejemy nasionka. Gleba nie musi być odpowiednio nawożona i przygotowana. Warto jednak wybrać nasłonecznione i przewiewne stanowisko - to z kolei pomoże przy odstraszaniu szkodników np. połyśnicy marchwianki. Korzenie rośliny najlepiej będą się rozwijać w podłożu piaszczysto-gliniastym, które umożliwi szybki rozrost. Warto dodać, że marchew lubuje się w temperaturach od 15- do 21 st. C. Zbyt zimny klimat sprawi, że jej korzenie będą długie i wyjątkowo cienkie, upały zaś dadzą nam krótkie i nienaturalnie grube marchewki.
Sadząc marchew, warto pomyśleć także o dobrym sąsiedztwie. Towarzystwo niektórych roślin może bowiem wspomóc rozwój korzeni, a nawet odstraszać niektóre owady i szkodniki. Idealnym sąsiadem będzie zatem cebula, czosnek czy rzodkiewka.
Na koniec warto wspomnieć, o pielęgnacji grządek gdzie rośnie marchew. W zależności od terminu siewu i odmiany, plony. będą gotowe do zbioru już od czerwca do października. Wcześniej należy starannie odchwaszczać glebę, a także zadbać o nawóz użyźniający glebę i bogaty w wapń. Takie zabiegi sprawią, że marchew własnej uprawy będzie zdrowa, zachowa piękny kształt i co najważniejsze będzie obłędnie smakować bez względu na podanie.