Wiejskie i skromne danie wraca na salony. To najprostsza zupa świata

Jak polska długa i szeroka, tyle tu wspaniałych dań, jednak jedno znacznie wyróżnia się na tle pozostałych. Mowa tu o zalewajce, która jest nazywana przez wielu najprostszą zupą na świecie. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem, jednak i tu warto pochylić się nad kilkoma złotymi zasadami.

Nie ma prostszego i jednocześnie tańszego pomysłu na obiad, niż kultowa zalewajka. Zupa "nic" to połączenie jedynie kilku składników, które są uwielbiane przez wielu Polaków. Szczegółowy przepis zdradzamy poniżej, podobnie jak rąbek historii tego dania. 

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Zalewajka wraca na salony - ta zupa gości w polskiej kuchni od pokoleń 

Każdy z nas pamięta takie dania, które smakowały najlepiej, kiedy przyrządzała je babcia lub mama. W polskim menu można wyróżnić pierogi, kotlety, kolorowe sałatki czy obłędne wypieki. Klasyką nad klasyki jest jednak radomszczańska zalewajka, czyli zupa uboga w składzie, ale bogata w aromaty i smaki polskiej wsi. Przepis nie tylko królował w wielu domach czy na stołówkach, ale także zapisał się na liście Polskich Produktów Tradycyjnych uchwalanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 

Charakterystyczną cechą zalewajki jest skromny skład. Zupa składa się z tanich i łatwo dostępnych produktów takich jak ziemniaki, kiełbasa i zakwas żytni. Wszystko wystarczy połączyć w odpowiednich proporcjach solidnie doprawić i już można się zajadać. 

Przepis na kultową zalewajkę, czyli zupę "nic", która rewelacyjnie smakuje

Składniki: 

  • 500 ml zakwasu żytniego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 150 g podwędzanej kiełbasy,
  • litr wody,
  • 150 g słoniny,
  • 4 suszone grzyby,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 listki laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • płaska łyżka suszonego majeranku,
  • sól,
  • litr wody,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku zalej grzyby wodą. Można oczywiście pominąć ten składnik, jednak nada on zupie charakterystycznego smaku i aromatu. 
  2. W garnku podsmaż słoninę, tak by powstały chrupkie skwarki. Po chwili dodaj także drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną w plastry kiełbasę oraz przyprawy - liść laurowy i ziele. 
  3. Gdy nasza wkładka ładnie się zarumieni, dodaj do garnka pokrojone ziemniaki oraz odsączone z wody grzyby. Całość zalej wodą i zagotuj, następnie zmniejsz moc palnika. Zalewajka powinna jedynie "pyrkać" na małym ogniu przez 30 minut. 
  4. Teraz połącz zakwas ze śmietaną. Dobrze wszystko wymieszaj i na koniec wlej do zupy. Na koniec dodaj do garnka przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek, sól i pieprz. 
  5. Jeśli ziemniaki w zupie są już miękkie, można przelewać zalewajkę do talerzy i zaczynać posiłek, smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.