Ciasto kora orzechowa. Jest tak dobre, że będziesz mieć ochotę krzyknąć: Klękajcie narody!

Uwielbiamy ciasta, które mają zabawne i nietypowe nazwy. A jeszcze bardziej uwielbiamy te, które mają i dziwne nazwy, i świetnie smakują. Właśnie takie jest ciasto kora orzechowa. Trzeba mu poświęcić trochę czasu, ale naprawdę warto! Dzielimy się więc przepisem siostry Leonii. Gdy spróbujesz tego wypieku, wydasz z siebie okrzyk zachwytu.

Ciasto kora orzechowa (nazywane też czasami ciasto kora dębu) to wypiek, która składa się z kilku warstw. Dlatego jego przygotowanie wymaga czasu, ale na żadnym etapie nie napotkasz trudności. Musisz tylko uzbroić się w cierpliwość, ale obiecujemy, że zostanie ci ona wynagrodzona wspaniałym smakiem ciasta.

Zobacz wideo Lubisz ciasta z orzechami? Zrób nasz prosty crumble jabłkowy

Jak wygląda ten deser? To dwa placki bakaliowe, które przełożone są masą budyniową. Na wierzchu układa się plastry brzoskwiń, a później zalewa je brzoskwiniową galaretką. Ciasto kora orzechowa nie obejdzie się też bez pomarańczowych delicji. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku.

Ciasto kora orzechowa. Przepis siostry Leonii na zachwycający deser

Składniki na blaty bakaliowe:

  • 200 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych,
  • 100 g rodzynek,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 8 białek,
  • 3 żółtka,
  • pół szklanki cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę budyniową:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • 300 g masła,
  • syrop z puszki z brzoskwiniami,
  • 5 żółtek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 szklanki wody,
  • łyżka mąki pszennej.

Dodatkowe składniki:

  • 2 opakowania delicji pomarańczowych,
  • 2 opakowana galaretki brzoskwiniowej,
  • brzoskwinie z puszki,
  • 1/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy oczywiście od blatów. Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. Rodzynki sparzamy wrzątkiem i odsączamy z wody. Do mąki dodajemy orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki. Mieszamy.

Ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy do nich cukier. Potem po jednym żółtku (łącznie trzy), a na koniec mieszankę mąki z bakaliami. Mieszamy wszystko razem i dzielimy ciasto na pół. Przekładamy do prostokątnych foremek z papierem do pieczenia i pieczemy je w 160 stopniach Celsjusza przez około pół godziny.

Potem robimy masę do przełożenia placków. Brzoskwinie z puszki wyjmujemy i zostawiamy na później. Syropu nie wylewamy, tylko przelewamy do garnka, wsypujemy cukier i wlewamy szklankę wody. Zagotowujemy. W drugiej szklance wody rozpuszczamy budynie wymieszane z mąką. Dodajemy żółtka. Miksujemy składniki i przelewamy do garnka z syropem. Zagotowujemy ponownie, pamiętając, by nie przestawać mieszać. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę, i przelewamy do niego masę budyniową.

Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wody. Delicje nasączamy kawą. Jeden upieczony blat smarujemy połową masy. Na niej układamy ciastka czekoladą do dołu. Smarujemy drugą połową kremu, ale zostawiamy jeszcze odrobinę na wierzch. Kładziemy drugi placek bakaliowy, smarujemy go pozostałością masy i układamy na niej plasterki brzoskwiń. Zalewamy galaretkami. Tak zrobione ciasto kora orzechowa chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Podobny przepis na ciasto kora orzechowa można zobaczyć też na YouTubie na kanale Bombowa kuchnia. Proporcje składników nieco się tam różnią, ale sposób postępowania jest podobny, a ciasto wygląda dokładnie tak samo.

 

Ciasto kora orzechowa to jedno z tych tradycyjnych ciast, które można upiec na niedzielny deser, podać na imieniny lub zaserwować gościom na święta - zarówno wielkanocne, jak i na Boże Narodzenie. Starsi członkowie rodziny mogą poczuć na jego widok pewną nostalgię, jest to bowiem jedno z ciast klasycznych, które teraz, zachęceni nowoczesnymi przepisami, które podtyka nam internet, robimy dość rzadko. Warto pamiętać o takich ciastach, bo zwykle robione są z receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenia i mają bardzo dużą wartość nie tylko smakową, lecz także sentymentalną.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.