Na świecie jajka stanowią popularne danie na śniadanie, ciesząc się uznaniem ze względu na swoją wszechstronność i bogactwo składników odżywczych. Poza dobrymi tłuszczami i odżywczymi białkami jajko zawiera witaminy A, D, E, witaminy z grupy B, a także magnez, żelazo, i sód. Spożywa się je od tradycyjnych jajek na twardo czy sadzonych, przez omlety w różnych wariantach, po klasyczną pastę jajeczną. Jeżeli od dziś zaczniesz dodawać do niej rzodkiewki, nie będziesz chciała jeść innej pasty.
Aby zrobić najlepszą pastę, musimy skupić się nie tylko na doborze dobrych jajek. Kluczem do sukcesu okazuje się chrupkość rzodkiewki i jej lekka ostrość. Do przygotowania potrzebujemy więc:
W pierwszej kolejności ugotuj jajka na twardo, ochłodź je w zimnej wodzie, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W misce połącz je z posiekaną drobno rzodkiewką i szczypiorkiem. Dodaj majonez lub jogurt naturalny oraz musztardę, całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw pastę solą i pieprzem. Co bardzo ważne przed podaniem odstaw ją do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Pasta jajeczna może być przechowywana w chłodnej temperaturze przez około 2-3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ważne jednak aby nie miała ona dostępu do powietrza ani kontaktu z innymi silnie pachnącymi produktami. Umieść ją w najzimniejszej części lodówki, zazwyczaj jest to górna półka. Staraj się wykorzystać ją w możliwie najszybszym czasie od przygotowania, ponieważ z każdym dniem traci świeżość i intensywność smaku. Pamiętaj też, że jeśli zauważysz jakiekolwiek oznaki psucia, takie jak nieprzyjemny zapach lub zmiana konsystencji, lepiej zrezygnować z jej spożycia.