Sałatka na piątek. To połączenie niemal tak idealne, jak Bolek i Lolek. W roli głównej tuńczyk

Ktoś kiedyś raz powiedział, że kobieta jest w stanie z niczego zrobić trzy rzeczy - zupę, kapelusz i sałatkę. Ktoś dodawał jeszcze coś o awanturze, ale o tym mniejsza. Oczywiście pyszną sałatkę może zrobić dosłownie każdy, a my dziś z chęcią zdradzimy sprawdzony przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem.

Jakie są cechy idealnej sałatki? Tak jak idealnej sukienki - ide ludzi, tyle gustów. Jednak żeby się nie rozwodzić zbytnio, należy zdać sobie sprawę z tego, że idealna sałatka ma być smaczna - to najważniejsze, nietrudna w wykonaniu oraz co również istotne - powinna wytrzymać w lodówce dłużej niż kilka godzin. Przepis na sałatkę ryżową z tuńczykiem jest właśnie taka, jak wyżej opisałam, a do tego długo nie podchodzi wodą. Dzięki temu możesz zajadać się nią nawet kilka dni bez obaw, że się zepsuje. To idealny pomysł na weekend, ale także na każdą rodzinną imprezę i jako posiłek do pracy i szkoły.

Zobacz wideo

Prosta i pyszna sałatka z tuńczykiem

Składniki:

  • 3 torebki ryżu
  • słoik ogórków kiszonych
  • 2 czerwone cebule
  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • puszka kukurydzy
  • sól, pieprz i majonez

Sposób wykonania:

  1. Wodę zagotuj z odrobiną soli. Kiedy zacznie wrzeć, wsyp ryż - nie gotuj go w torebkach, ponieważ może się posklejać. Następnie odcedź ryż i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Kiedy ryż się gotuje, pokrój ogórki i cebulę w kostkę. Tuńczyka zaś odcedź z zalewy i poszarp widelcem. Kukurydzę odcedź z zalewy.
  3. Ostudzony ryż przełóż do miski, dodaj ogórki, tuńczyka, cebulę i odsączoną kukurydzę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj całość z majonezem. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny, by smaki się przegryzły.
Więcej o: