Cebula w sałatce jest zbyt zajadliwa? Zrób wcześniej jedną rzecz przy krojeniu

Krojenie cebuli nie jest naszą ulubioną czynnością kulinarną. Jest jednak pewien trik, który sprawi, że cebula będzie smaczniejsza, delikatniejsza i lepsza ogólnie w sałatkach i wielu innych potrawach. A wystarczy jedna rzecz.

Krojenie cebuli to męka. Nie będziemy się z tym kłócić i chociaż istnieje mnóstwo porad, jak nie płakać przy krojeniu tego smacznego warzywa, to istnieje jeszcze jeden trik. Czasami jest tak, że cebula jest gorzka i dodawana do sałatki lub mizerii, potrafi popsuć jej smak i sprawić, że odechce nam się jeść. Nie tylko chodzi o mizerię, każda sałatka może okazać się klapą ze zbyt gorzką cebulą. Mamy jednak na to sposób. 

Zobacz wideo

Co zrobić, żeby cebula w sałatkach była smaczniejsza? Wystarczy cukier

Patent z cukrem zna chyba każda kucharka i każda doświadczona gospodyni. Okazuje się, że cukier nie zawsze sprawdza się tylko w herbacie w sernikach. Warto dodać go do cebuli i tym samym sprawić, że sałatki, przystawi i inne cuda będą smaczniejsze i nie będą, jak to mój dziadek mawiał "trącały kwasem". 

Dlaczego tak się dzieje?

Cukier, podobnie jak sól, wyciąga płyny i nie inaczej się ma z cebulą. Jednak płyn z cebuli to bardzo silny nośnik smaku, a ten smak zwykle jest gorzki i przez to nasze sałatki mogą źle smakować. Wystarczy posiekać cebulę, dodać odrobinę cukru i rozetrzeć. Niech taka "docukrzona" cebula odpocznie godzinkę i już można ją dodawać do sałatki. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.