Krojenie cebuli to męka. Nie będziemy się z tym kłócić i chociaż istnieje mnóstwo porad, jak nie płakać przy krojeniu tego smacznego warzywa, to istnieje jeszcze jeden trik. Czasami jest tak, że cebula jest gorzka i dodawana do sałatki lub mizerii, potrafi popsuć jej smak i sprawić, że odechce nam się jeść. Nie tylko chodzi o mizerię, każda sałatka może okazać się klapą ze zbyt gorzką cebulą. Mamy jednak na to sposób.
Patent z cukrem zna chyba każda kucharka i każda doświadczona gospodyni. Okazuje się, że cukier nie zawsze sprawdza się tylko w herbacie w sernikach. Warto dodać go do cebuli i tym samym sprawić, że sałatki, przystawi i inne cuda będą smaczniejsze i nie będą, jak to mój dziadek mawiał "trącały kwasem".
Cukier, podobnie jak sól, wyciąga płyny i nie inaczej się ma z cebulą. Jednak płyn z cebuli to bardzo silny nośnik smaku, a ten smak zwykle jest gorzki i przez to nasze sałatki mogą źle smakować. Wystarczy posiekać cebulę, dodać odrobinę cukru i rozetrzeć. Niech taka "docukrzona" cebula odpocznie godzinkę i już można ją dodawać do sałatki.