W kuchniach różnych krajów znajdujemy tradycyjne dania, które dla niektórych mogą wydawać się dziwne i niesmaczne. Są to np. haggis, znana potrawa szkocka, balut, popularne danie w kuchni filipińskiej, czy surströmming ze Szwecji. Do takich wyjątkowo oryginalnych dań zaliczyć można też zupę ucha.
Zupa ucha, znana także jako zupa rybna, jest daniem kuchni rosyjskiej. Popularna szczególnie w regionach nadbałtyckich oraz na Syberii. Ma ona swoje korzenie w tradycyjnym rosyjskim rybołówstwie, gdzie wykorzystywane były różne rodzaje ryb, zarówno słodkowodne jak i morskie. Zyskała popularność jako pożywny i sycący posiłek, który zapewnia ciepło i energię w surowych warunkach klimatycznych tego kraju.
Przygotowanie prawdziwej zupy rybnej może być otoczone różnymi tradycjami i przekazami, ale istnieje wiele wersji tego popularnego dania w kuchni wschodnioeuropejskiej. Niektórzy twierdzą, że aby wyszła idealna potrzeba aż 12 gatunków ryb, wlewanie do niej kieliszka wódki oraz gaszenie w niej szczapy palącego się drewna, ale rzeczywistość jest bardziej zróżnicowana. Istnieje mnóstwo różnych przepisów na to danie, a każda gospodyni ma swój własny. W rzeczywistości to potrawa bardzo prosta, którą można przyrządzić samodzielnie w domu. Potrzebne do tego są:
Ponadto warto wykorzystać też ziele angielskie (około 3 ziarna), 2 liście laurowe, koperek i pietruszkę, a także pieprz i sól do smaku.
Zaczynając przygotowanie tej tradycyjnej zupy, w pierwszej kolejności należy oczyścić małe ryby, zdejmując łuski, usuwając wnętrzności i płucząc je dokładnie pod bieżącą wodą. Jeśli używasz resztek rybnych, na przykład głów, płetw i skór, upewnij się, że są one dobrze umyte. Następnie: