Przepis na placki ziemniaczane. Babcia robiła je najlepsze. Przyda się trik z cebulką

Placki ziemniaczane to wymarzony obiad, podwieczorek lub sposób na skuteczną poprawę humoru po ciężkim dniu. Przepis na placki ziemniaczane jest prosty, ale jak je zrobić, żeby były chrupiące i złociste? Chodzi o sposób na cebulkę - tutaj liczy się dobry moment. Tak uczyła mnie babcia.

Placki ziemniaczane to jedne z najlepszych comfort foodów tego świata, bo nic nie pociesza lepiej, niż cieplutkie i chrupiące placuszki. Przepis na placki ziemniaczane jest banalnie prosty, ale jednak doskonale wiemy, że to, co pozornie wydaje się banalne, najczęściej może płatać nam figle. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić perfekcyjne placki ziemniaczane i tutaj przyda się sprawdzony trik. Chodzi o cebulkę - jeśli dodajesz ją do ziemniaków, dodaj ją tuż przed smażeniem. No i nie zapomnij o porządnym odciśnięciu startych ziemniaków - to dwie złote zasady złotych placuszków.

Zobacz wideo

Najlepsze placki ziemniaczane - przepis od starszej gospodyni

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej mączystych,
  • 1 cebula,
  • 2 małe jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • opcjonalnie płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól do smaku,
  • opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany,
  • łyżka octu,
  • olej do smażenia.

Pyszne placki ziemniaczane - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Możesz także zmielić je w maszynce.
  2. Starte ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody najlepiej za pomocą ściereczki lub gazy. Wodę jednak zachowaj i poczekaj, aż skrobia osadzi się na dnie naczynia.
  3. Do startych ziemniaków dodaj skrobię, która wytrąciła się na dnie naczynia. Dodaj także mąkę, jajka i sól.
  4. Cebulę zetrzyj na tak samo drobnych oczkach tarki. Następnie wymieszaj całość, dodaj ocet i zacznij smażyć. Patelnię porządnie rozgrzej i dodaj olej.
  5. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na porządnie rozgrzany tłuszcz porcje ciasta na placki ziemniaczane. Smaż na średniej mocy panika z obu stron, aż będą złote i chrupiące.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.