Brak pomysłu na ciasto? Ta puszysta drożdżówka skradnie serce każdego, wszystko przez nadzienie

Ta obłędnie puszysta drożdżówka podbije kubki smakowe najbardziej wymagających i zrobi furorę na wielkanocnym stole. Wszystko za sprawą delikatnego i pulchnego ciasta hojnie nadzianego owocami. Tu króluje prostota i smaki rodem z dzieciństwa.

Co gdyby mazurka i babkę zastąpić obłędną drożdżówką z owocowym nadzieniem? To wiosenne ciasto zawsze się udaje i co najważniejsze zawsze rewelacyjnie smakuje. Tu królują tanie, łatwo dostępne składniki, jednak wyrabianie wymaga odrobinę miłości i cierpliwości. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Drożdżówka XXL z owocowym nadzieniem - ciasto którego nie może zabraknąć na wiosennym stole

Jak doskonale wiadomo, babcine przepisy są najlepsze i to szczególnie wiosną czy podczas świąt wielkanocnych. Wówczas na stole królują mazurki, babki, pascha i wiele innych łakoci. Czasami warto jednak postawić na klasykę, która nie tylko zawsze się udaje, ale co najważniejsze jest łatwa w przygotowaniu i nie pochłania tyle energii co wymyślne, piętrowe placki czy zdobione ciasteczka

Drożdżówka powinna mieć kilka smakowitych cech - wyznacznikiem jest przede wszystkim pulchne, lekkie i delikatnie maślane ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach. Równie istotne są także dodatki - w naszym przepisie mowa tu o owocowy nadzieniu i słodkiej dekoracji z cukru pudru lub lukru. Tak przygotowane ciasto nie tylko kusząco się prezentuje, ale przez wyjątkowy smak jest warte poświęcenia każdej diety!

Przepis na owocową drożdżówkę idealna na Wielkanoc i nie tylko 

Składniki: 

  • 120 g mąki pszennej, 
  • jajko,
  • 100 g ulubionego dżemu,
  • 50 g mleka,
  • 30 g masła, 
  • kilka łyżek cukru - od 2 do 5 w zależności od upodobania,
  • 3 g suchych drożdży,
  • szczypta soli. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od podgrzania mleka, pamiętaj jednak, by nie było zbyt gorące. Do miski przesyp drożdże, sól, cukier, dwie łyżki mąki oraz podgrzane mleko. Wszystko starannie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepła miejsce na 20 minut. 
  2. Rozpuść masło, a następnie odstaw do ostygnięcia. W misce połącz teraz resztę mąki cukier, masło i odrobinę soli. Wszystko zagnieć Dodaj zaczyn i wbij jajko. Wszystko na koniec wymieszaj i ucieraj łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy. Wskazówka - ważne, by w cieście nie było grudek. 
  3. Ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. 
  4. Gdy masa zwiększy swoją objętość, przełóż je do małej foremki, która wcześniej została wyłożona papierem do pieczenia. Wskazówka - sprawdzi się tu świetnie forma keksówka.
  5. Odłóż ciasto jeszcze na chwilę, aby podrosło. Na cieście rozłóż ulubiony dżem np. jagodowy, truskawkowy czy agrestowy. Wierzch delikatnie przykryj ciastem lub np. posyp kruszonką. 
  6. Formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, piecz przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka.
  7. Gotową drożdżówkę udekoruj lukrem lub cukrem pudrem, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.