Co gdyby mazurka i babkę zastąpić obłędną drożdżówką z owocowym nadzieniem? To wiosenne ciasto zawsze się udaje i co najważniejsze zawsze rewelacyjnie smakuje. Tu królują tanie, łatwo dostępne składniki, jednak wyrabianie wymaga odrobinę miłości i cierpliwości.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Drożdżówka XXL z owocowym nadzieniem - ciasto którego nie może zabraknąć na wiosennym stole
Jak doskonale wiadomo, babcine przepisy są najlepsze i to szczególnie wiosną czy podczas świąt wielkanocnych. Wówczas na stole królują mazurki, babki, pascha i wiele innych łakoci. Czasami warto jednak postawić na klasykę, która nie tylko zawsze się udaje, ale co najważniejsze jest łatwa w przygotowaniu i nie pochłania tyle energii co wymyślne, piętrowe placki czy zdobione ciasteczka.
Drożdżówka powinna mieć kilka smakowitych cech - wyznacznikiem jest przede wszystkim pulchne, lekkie i delikatnie maślane ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach. Równie istotne są także dodatki - w naszym przepisie mowa tu o owocowy nadzieniu i słodkiej dekoracji z cukru pudru lub lukru. Tak przygotowane ciasto nie tylko kusząco się prezentuje, ale przez wyjątkowy smak jest warte poświęcenia każdej diety!
Przepis na owocową drożdżówkę idealna na Wielkanoc i nie tylko
Składniki:
- 120 g mąki pszennej,
- jajko,
- 100 g ulubionego dżemu,
- 50 g mleka,
- 30 g masła,
- kilka łyżek cukru - od 2 do 5 w zależności od upodobania,
- 3 g suchych drożdży,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od podgrzania mleka, pamiętaj jednak, by nie było zbyt gorące. Do miski przesyp drożdże, sól, cukier, dwie łyżki mąki oraz podgrzane mleko. Wszystko starannie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepła miejsce na 20 minut.
- Rozpuść masło, a następnie odstaw do ostygnięcia. W misce połącz teraz resztę mąki cukier, masło i odrobinę soli. Wszystko zagnieć Dodaj zaczyn i wbij jajko. Wszystko na koniec wymieszaj i ucieraj łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy. Wskazówka - ważne, by w cieście nie było grudek.
- Ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- Gdy masa zwiększy swoją objętość, przełóż je do małej foremki, która wcześniej została wyłożona papierem do pieczenia. Wskazówka - sprawdzi się tu świetnie forma keksówka.
- Odłóż ciasto jeszcze na chwilę, aby podrosło. Na cieście rozłóż ulubiony dżem np. jagodowy, truskawkowy czy agrestowy. Wierzch delikatnie przykryj ciastem lub np. posyp kruszonką.
- Formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, piecz przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka.
- Gotową drożdżówkę udekoruj lukrem lub cukrem pudrem, smacznego!