Schab w siedem minut świetnie sprawdzi się w Wielkanoc, ale nie tylko. Zamiast kupować wędlinę w sklepach, która bardzo często ma chemiczne dodatki, warto postawić na samodzielnie zrobione mięso. Gwarantujemy, że z dodatkiem ćwikły z chrzanem, keczupem lub malinowym pomidorem, będzie smakować obłędnie.
Zobacz wideo Lunchbox, dzięki któremu już nigdy nie sięgniesz po schabowego [HAPS FIT]
Soczysty schab na kanapkę w siedem minut. Większość składników na pewno masz w domu
Soczysty schab na kanapkę w siedem minut to moje ostatnie odkrycie. Koszt wykonania takiego schabu to wyłącznie koszt mięsa oraz przypraw i musztardy, a także majonezu, które i tak mamy już w domu. Nie sposób będzie mu się oprzeć.
Składniki:
- 1 kg schabu,
- 2 łyżki majonezu,
- 2-3 łyżki musztardy na przykład francuskiej,
- kilka ząbków czosnku,
- przyprawy: majeranek, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, sól i pieprz.
Obłędnie pyszny schab na kanapkę. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Mięso dokładnie myjemy, a następnie nacinamy delikatnie w kilku miejscach i wkładamy tam obrane ząbki czosnku.
- Z przypraw robimy mieszankę i nacieramy mięso. Jeśli mamy ochotę, możemy użyć odrobinę oleju lub oliwy, by łatwiej było rozcierać przyprawy.
- Schab gotujemy dwa razy po siedem minut.
- Tak ugotowany schab możemy kroić na kanapki, gdy jest jeszcze ciepły lub poczekać, aż wystygnie. Świetnie sprawdzi się też plaster schabu polany sosem i podany z ziemniakami i ulubioną surówką. W moim domu najczęściej je się schab po wystygnięciu. Najlepiej smakuje nam z ćwikłą z chrzanem lub posmarowany musztardą. Nikt nie potrafi się mu oprzeć. Jest to mięso pyszne, soczyste, a na dodatek tanie i proste w przygotowaniu. Polecam.