Soczysty schab na kanapkę w siedem minut. Nie dość, że doskonały w smaku, to jeszcze tani jak barszcz

Soczysty schab na kanapce to prawdziwe złoto. Nie ma nic lepszego niż doprawione, soczyste mięso i to jeszcze nie za ponad 60 zł za kilogram, które oferowane są w sklepach. Co więcej, jeśli zrobimy takie mięso samodzielnie, mamy pewność co do tego, co jemy. Oto przepis na schab w siedem minut.

Schab w siedem minut świetnie sprawdzi się w Wielkanoc, ale nie tylko. Zamiast kupować wędlinę w sklepach, która bardzo często ma chemiczne dodatki, warto postawić na samodzielnie zrobione mięso. Gwarantujemy, że z dodatkiem ćwikły z chrzanem, keczupem lub malinowym pomidorem, będzie smakować obłędnie.  

Zobacz wideo Lunchbox, dzięki któremu już nigdy nie sięgniesz po schabowego [HAPS FIT]

Soczysty schab na kanapkę w siedem minut. Większość składników na pewno masz w domu 

Soczysty schab na kanapkę w siedem minut to moje ostatnie odkrycie. Koszt wykonania takiego schabu to wyłącznie koszt mięsa oraz przypraw i musztardy, a także majonezu, które i tak mamy już w domu. Nie sposób będzie mu się oprzeć.  

Składniki: 

  • 1 kg schabu
  • 2 łyżki majonezu, 
  • 2-3 łyżki musztardy na przykład francuskiej, 
  • kilka ząbków czosnku, 
  • przyprawy: majeranek, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, sól i pieprz. 

Obłędnie pyszny schab na kanapkę. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso dokładnie myjemy, a następnie nacinamy delikatnie w kilku miejscach i wkładamy tam obrane ząbki czosnku. 
  2. Z przypraw robimy mieszankę i nacieramy mięso. Jeśli mamy ochotę, możemy użyć odrobinę oleju lub oliwy, by łatwiej było rozcierać przyprawy.  
  3. Schab gotujemy dwa razy po siedem minut.  
  4. Tak ugotowany schab możemy kroić na kanapki, gdy jest jeszcze ciepły lub poczekać, aż wystygnie. Świetnie sprawdzi się też plaster schabu polany sosem i podany z ziemniakami i ulubioną surówką. W moim domu najczęściej je się schab po wystygnięciu. Najlepiej smakuje nam z ćwikłą z chrzanem lub posmarowany musztardą. Nikt nie potrafi się mu oprzeć. Jest to mięso pyszne, soczyste, a na dodatek tanie i proste w przygotowaniu. Polecam.  
Więcej o: