Ta ryba nie jest doceniana, chociaż zasługuje na uwagę każdego. Jest smaczna i przede wszystkim tania

Miętus pospolity to ryba, która dziś jest traktowana nieco po macoszemu, a szkoda, bo jak się okazuje, jest bardzo smaczna, do tego zdrowa i co najważniejsze - jej zakup nie zrujnuje naszego budżetu. Zatem dlaczego warto go jeść?

Miętus pospolity to ryba, która żyje w słodkich wodach i oprócz stawów hodowlanych, można ją spotkać w rzekach i jeziorach w północnej i środkowej Europie, ale także Azji i Ameryce Północnej. Miętusa spotkać można czasem też w wodach słonych, gdzie najczęściej bytuje przy dnie. Nie jest on gatunkiem, którym zajadają się Polacy, a szkoda, bo jak twierdzą niektórzy smakosze, jest smaczniejszy niż popularny mintaj, zdrowszy niż dorsz, a na pewno tańszy od łososia. Ma też wiele prozdrowotnych właściwości. 

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Miętus na talerze! To ryba dla tych, co nie lubią wybierać ości

Miętus pospolity jest rybą, którą nie wszyscy kojarzą. Ma długie ciało, pokryte śluzowatą skórą, do tego jego ubarwienie jest bardzo zróżnicowane - od żółtego, po wszystkie odcienie brązu, często w towarzystwie różnych plam i pręgów. Jego cechą charakterystyczną jest wąs na brodzie i nieco spłaszczona broda. Dorosły osobnik osiąga ok. 60 cm długości i 2 kg wagi.

I chociaż jest naprawdę smaczny, to bardzo rzadko gości na naszych stołach. Nieco większą popularność zdobył on na Kaszubach, czy Mazurach, ale jeśli chodzi o turystów, to częściej oni decydują się na dorsza, czy mintaja, całkowici pomijając miętusa. A szkoda, bo to ryba, którą z pewnością docenią ci, co nie lubią "babrać się" w ościach. Miętus nie ma praktycznie w ogóle ości bocznych, dlatego mięso tej ryby w prosty sposób oddzielimy od kręgosłupa, co jest jego ogromną zaletą. A jaki jest w smaku? Delikatny i rozpływający się w ustach - bez względu na formę podania. Smakuje doskonale zarówno prosto z piekarnika, jak i patelni. 

Miętus pospolity i jego właściwości prozdrowotne

O tym, że w diecie każdej dorosłej osoby, ale też i dziecka - powinny znaleźć się ryby, wiek każdy z nas. Są one źródłem pełnowartościowego białka, kwasów omega-3. Znajdują się w nich także witaminy, a dodatkowo posiadają one składniki mineralne, takie jak jod, selen i żelazo, które wzmacniają nasz układ odpornościowy.

To wszystko ma oczywiście miętus pospolity, a dodatkowo zawiera także wiele innych witamin i minerałów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Witamina A chroni przed chorobami oczu, witaminy z grupy B regulują naszą produkcję hormonów, co wpływa nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, ale też wspiera utrzymanie zdrowego serca i pomaga w produkcji czerwonych krwinek.

Włączenie do diety ryb, w tym także miętusa, jest zalecane przez lekarzy, ale także i dietetyków. To dobry wybór praktycznie dla każdego. Są one bogate w cenne dla zdrowia składniki, co zmniejsza ryzyko narażenia na niedobory witaminowe.

Więcej o: