Żurek idealny na Wielkanoc. Pamiętaj o tych składnikach, a nie zabraknie chętnych po dokładkę

Marzysz o idealnym i esencjonalnym żurku na Wielkanoc? Zupa wyjdzie jak u babci jeśli zadbasz o odpowiednie składniki i proporcję jednak warto postawić także na nietypowe dodatki. Kilka łyżeczek doda zupie charakteru i sprawi, że każdy poprosi o dokładkę!

Nie ma Wielkanocy bez żurku, a jak żurek to tylko w konkretnym i aromatycznym wydaniu. Naszym sposobem jest dodanie nietypowego składnika, który w Wielkanoc raczej jest traktowany jako dodatek do wędliny czy skład pasty z jajkami. Wystarczy odrobina, a tradycyjna zupa będzie smakować najlepiej na świecie. 

Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Dodaj kilka łyżeczek do żurku, zupa będzie pełna smaków i aromatów

Do Wielkanocy pozostało coraz mniej czasu, dlatego to już ostatni dzwonek na przygotowania i stworzenie idealnego menu, które rozpieści kubki smakowe całej rodziny i gości. Wówczas na odświętnym stole nie może zabraknąć najlepszych i tradycyjnych dań jak np. sałatka jarzynowa, faszerowane jajka czy mazurki i baby. Gwoździem programu jest jednak w wielu domach ciepłe i esencjonalne danie, czyli najlepszy na świecie żurek. Jeśli nie chcesz uniknąć kulinarnej porażki na tej płaszczyźnie, lepiej zadbaj o dobry skład i dodatki. 

Żurek to przede wszystkim zakwas - najlepiej ten domowej produkcji. Poza esencjonalną bazą zupa potrzebuje także kolorowych dodatków. Mowa tu przede wszystkim o białej kiełbasie, która powinna być cały czas gotowana w zupie, by oddać jej wyborny smak. Niezbędne jest też jajko, hojna porcja majeranku, czosnek i grubo mielony, czarny pieprz. Na tym jednak nie koniec - warto skusić się także na ostrą pastę prosto ze słoiczka, która podrasuje smak. 

Wielkanocny żurek w najlepszym, babcinym wydaniu 

Nie da się ukryć, że żurek to zupa absolutnie wyjątkowa, a podana na wielkanocnym stole musi być dopieszczona w niemal każdym szczególe. Właśnie dlatego w garnku powinien wylądować także tarty chrzan. Wystarczą dwie łyżeczki, by tradycyjny smak zyskał na wartości i przy okazji nie był zbyt ostry. Do żurku warto dodać także solidną porcję zieleniny - może być to zarówno natka pietruszki jak i koperek, a nawet szczypiorek. 

Taki miks składników i nieco bardziej wyrazistych dodatków nie ma prawa się nie udać! Gwarantujemy, że taki żurek nie tylko zniknie z talerzy w okamgnieniu, ale i każdy z domowników czy gości poprosi szybko o dokładkę. Ma być trochę kwaśno, z solidną porcją mięsa, smacznie i treściwie, - czyli tak jak tradycyjnie u babci czy u mamy!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.