Nie żytnia i nie pszenna. Pyszny i zdrowy zakwas na żurek robię z zupełnie innej mąki

Jak zrobić zakwas na żurek, żeby był smaczny, zdrowy i nie szkodził na brzuch? Jeśli nie masz problemów z tolerancją glutenu, możesz kupić nawet gotowaca z butelki. Dziś jednak chcemy zdradzić przepis na zakwas, który z powodzeniem mogą wykorzystać nawet cierpiący na uczulenie na gluten. Tylko najlepiej nastaw go już dziś, żeby zdążyć do Wielkanocy.

Żurek na Wielkanoc to niemal świętość i przy okazji jedna z najlepszych polskich zup. Podstawą jest zakwas, oryginalnie na mące żytniej pełnoziarnistej. Zakwas sam w sobie jest bardzo zdrowy i pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny, chyba że masz tę nieprzyjemność zdrowotną i cierpisz na nietolerancję glutenu lub celiakię. Niestety, żeby dobrze się czuć, należy zrezygnować z wielu smakołyków, także z potraw na zakwasie żytnim albo pszennym. Na szczęście w bardzo łatwy sposób możesz zrobić zakwas na żurek bezglutenowy. Wystarczy mąkę żytnią zastąpić na gryczaną.

Zobacz wideo

Pyszny i zdrowy zakwas na żurek. Nie ma po nim problemów z brzuchem

Składniki:

  • 6 pełnych łyżek mąki gryczanej, 
  • 5-6 ząbków czosnku, mogą być w łupinach,
  • 5 listków laurowych, 
  • łyżka ziela angielskiego, 
  • 800 ml przegotowanej, letniej wody, 

Dodatkowo: Czysty, wyparzony słoik, gaza lub lniana ściereczka, drewniana łyżka.

Żurek na zakwasie z kaszy gryczanejŻurek na zakwasie z kaszy gryczanej fot. nesavinov/ shutterstock



Zakwas gryczany na żurek - sposób wykonania:

  1. Pierwszą i podstawową rzeczą, która zadecyduje o sukcesie lub porażce, jest dokładne wyczyszczenie słoika. Nie mogę nosić żadnych śladów użytkowania. Najlepiej wyparzyć go we wrzątku i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 
  2. Do słoika wsyp mąkę i wymieszaj z wodą. Dodaj ząbki czosnku (najlepiej wcześniej zgniecione) oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką i zakryj słoik gazą. 
  3. Słoik z zakwasem gryczanym ustaw w temperaturze pokojowej i codziennie zamieszaj, najlepiej rano i wieczorem. Po 3-4 dniach powinien być gotowy, jednak żeby uzyskać lepszy poziom kwaśności, potrzebujesz 5 dni. 

Wskazówka: Żeby mieć pewność, że zdążysz z zakwasem do Wielkanocy, warto wykorzystać pewien sprytny trik. Wystarczy dać zakwasowi trochę "paliwa", w tym wypadku warto dodać 2-3 łyżki soku z kiszonki - ogórków lub kapusty. To sprawi, że bakterie kwasu mlekowego będą szybciej się mnożyć, dzięki temu zakwas będzie gotowy już po trzech dniach. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.