Jajka na twardo dobrze sprawdzają się nie tylko na kanapki, ale także jako składnik dań i sałatek. Jak je ugotować, aby wyszły perfekcyjnie? Okazuje się, że zarówno w przypadku jajek na miękko, jak i na twardo nie tylko czas gotowania ma znaczenie.
Zarówno jajka na miękko, jak i na twardo powinniśmy gotować, wkładając je do zimnej wody. Dlaczego? Otóż jajka po wyjęciu z lodówki są zimne, a umieszczenie ich we wrzątku sprawi, że z powodu różnicy temperatur skorupka może pęknąć. Najlepiej więc, aby stopniowo się podgrzewały i zmieniały temperaturę razem z wodą. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień, aby nie podskakiwały i nie obijały się o siebie, bo wtedy łatwiej o pęknięcia.
Trikiem na pękające jajka jest dodanie do wody octu lub łyżki soku z cytryny. Innym sposobem jest nakłucie czubka jajka za pomocą igły lub szpilki. Dzięki temu ciśnienie powietrza znajdzie swoje ujście, a nasze jajka nie pękną w trakcie gotowania. Jajka na miękko gotujemy 3-4 minuty od zagotowania, aby żółtko było płynne, na twardo zaś gotujemy 8 minut jajka rozmiaru S, 9 minut - M i 10 minut - L.
Czasem zdarza się, że po ugotowaniu jajka ciężko się obierają. Na szczęście jest na to sposób. Wystarczy do gotującej się wody dodać łyżeczkę sody oczyszczonej. Kiedy jajka już się ugotują, wylewamy wodę i zalewamy je zimną wodą, aby je schłodzić. Lekko obijamy jajka o ścianki garnka i odstawiamy na kilka minut. Po upływie tego czasu skorupki powinny łatwo się obierać. Jeśli nie mamy pod ręką sody oczyszczonej, podobne efekt uzyskamy, dodając do garnka z jajkami plaster cytryny.