Sos tatarski to zaraz obok majonezu i chrzanu najpopularniejszy sos na Wielkanoc. Idealnie pasuje nie tylko do jajek, lecz także mięs, wędlin i kanapek. Jednak żeby oszczędzić sobie bieganiny i stresu podczas przygotowań do świąt, warto przygotować go wcześniej. Tylko co zrobić, żeby sos tatarski nie podszedł wodą i przetrwał kilka dni? Te dwie czynności są bardzo ważne.
4
Fot. M. Wolniak/East News
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Sos tatarski to najlepszy i uniwersalny sos, który sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, lecz także jako dressing do sałatek i dodatek do mięs i warzyw z grilla. Najbardziej jednak kojarzy się z Wielkanocą i w wielu domach sos tatarski musi zagościć na stole w święta. Przepis jest bardzo łatwy i nikomu nie sprawi problemu - to jedynie kilka składników i majonez. Jednak warto wiedzieć, co zrobić, żeby sos za szybko nie podszedł wodą i cieszył nas swoim smakiem i konsystencją przez kilka dni.
REKLAMA
Zobacz wideo
Co zrobić, żeby sos tatarski wytrzymał w lodówce kilka dni? Wskazówki
Po pierwsze cebula - ją warto wcześniej "odkwasić" za pomocą cukru. Dzięki temu zmięknie i nie stanie się gorzka, więc nie popsuje smaku. Warto też zadbać o ogórki i grzyby. Ogórki należy odcisnąć z soku za pomocą ręcznika papierowego. Zachowają smak, a sos pozostanie gęsty. Podobnie warto postąpić z grzybami marynowanymi, zwłaszcza kiedy używamy "ślimaczączych się" takich jak maślaki lub podgrzybki.
Sprawdzony przepis na sos tatarski
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo,
6 ogórków kiszonych,
pół słoiczka marynowanych grzybków, polecam kurki, gąski lub pieczarki,
1 niewielka cebula,
kilka kaparów do smaku (opcjonalnie),
łyżka soku z cytryny,
płaska łyżka musztardy,
4 łyżki majonezu,
sól i pieprz do smaku.
Sos tatarski - sposób wykonania:
Na samym początku ugotuj jajka na twardo i ostudź. Kiedy jajka się gotują, zajmij się cebulą. Polecam użyć czosnkowej, jednak moim zdaniem najlepiej sprawdzi się szalotka. Jednak szalotki są mniejsze, warto więc użyć dwóch.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zasyp ją niewielką ilością cukru, wystarczą już dwie średnie szczypty. Następnie delikatnie wetrzyj cukier w cebulę i odstaw na jakieś 15 minut.
W tym czasie zajmij się ogórkami, grzybami i kaparami, jeśli ich używasz. Wszystko pokrój w kostkę i odciśnij na ręczniku papierowym z zalewy, to szczególnie ważne w przypadku ogórków kiszonych, które czasami trafiają się puste w środku, a tę przestrzeń wypełnia sok.
Jajka pokrój w kostkę, dodaj odciśnięte ogórki, grzybki i kapary, a także cebulę, którą także możesz delikatnie odcisnąć. Całość wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny (uważaj z ilością, zwłaszcza jeśli ogórki były dość kwaśne). Dołóż musztardę i przyprawy do smaku.
Sos tatarski dopraw solą i pieprzem i przełóż do słoiczków lub szklanych, szczelnie zamykanych miseczek. W ten sposób możesz przechowywać sos nawet 4 dni bez obaw, że coś mu się stanie.