-
Haps
-
Jak przygotować
- Szybka przekąska wielkanocna, która zniknie w kilka sekund. Rodzina będzie walczyć o każdą porcję
Szybka przekąska wielkanocna, która zniknie w kilka sekund. Rodzina będzie walczyć o każdą porcję
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że czas przygotować świąteczne menu. Na stole oprócz klasycznych potraw, warto postawić również smakołyki, które nie są tak popularne. Ta przekąska jest dobrym pomysłem, a jej smak nigdy się nie nudzi. Nie tylko smakuje, a także świetnie się prezentuje.
Wielkanoc to czas, gdy stoły uginają się od tradycyjnych potraw i przysmaków. Jednym z tych pyszności, które dodają uroku wielkanocnemu menu, jest galaretka jarzynowa. To nie tylko przekąska, ale również ozdoba stołu, która zachwyca smakiem i wyglądem, a na sam widok każdy zaczyna się ślinić. Galaretka jarzynowa to połączenie chrupiących warzyw, ziół i klarownego bulionu.
Zobacz wideo Galaretki w kształcie jajek
Jedną z zalet galaretki jarzynowej jest jej wszechstronność. Można ją przygotować na wiele różnych sposobów, dodając do niej ulubione warzywa, zioła i przyprawy. Niektórzy decydują się na bardziej klasyczne wersje, zawierające marchewkę, seler, pietruszkę i groszek, podczas gdy inni eksperymentują z dodatkami, takimi jak kukurydza, fasola czy papryka.
Przepis na galaretkę jarzynową
Składniki
- 3 jajka,
- czerwona papryka,
- 100 g groszku,
- 2 marchewki,
- 100 g fasolki szparagowej,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 500 ml wywaru warzywnego.
Sposób przygotowania
- Jajka umieść w rondelku i ugotuj na twardo przez około 10 minut. Następnie obierz je i pokrój w ósemki. Marchewkę obierz i podziel na drobną kostkę, fasolkę szparagową przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa umieść w garnku z wodą i gotuj przez kilka minut, do miękkości.
- Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i również podziel ją na mniejsze kawałki. Groszek odsącz z zalewy.
- Żelatynę przesyp do miseczki i zalej zimną wodą. Wymieszaj i odstaw na kilka chwil.
- Wywar przelej do rondelka i dodaj do niego żelatynę. Co jakiś czas mieszaj, a po kilku minutach zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.
- Warzywa i jajka układaj w mniejszych miseczkach. Każdą z nich zalej wywarem, tak by warzywa były przykryte. Naczynia wstaw do lodówki, by zawartość mogła stężeć. Podawaj schodzone z dodatkiem octu, smacznego!