Nie tylko kiwi nie musisz obierać. Te owoce możesz jeść ze skórą, a często ląduje w koszu

Czy jedzenie owoców ze skórką jest zdrowe? Wiele z nas obawia się pestycydów i zapobiegawczo obiera owoce ze skórki, zanim je zje. To błąd, bo okazuje się, że obierki niektórych owoców są niezwykle zdrowe.

Oczywiście nie wszystkie owoce można jeść ze skórką, bo na przykład banany, czy ananas na pewno nie będą dobrym pomysłem. Jednak wiele osób w obawie przed chemikaliami i problemami żołądkowymi, obiera wszystkie owoce, a to wcale nie jest dobre rozwiązanie. Wystarczy dobrze je wymyć i jednocześnie nie tracić cennych wartości odżywczych, jakie zawierają skórki.

Zobacz wideo Czy w supermarkecie można kupować warzywa? Ekspert zwrócił uwagę na coś innego. "Mrożone są bezpieczne"

Czy owoce powinno się myć? Jak to robić, aby pozbyć się bakterii i chemii?

Najlepiej wybierać owoce z własnego ogrodu, gdzie mamy pewność, że nie zostały wobec nich zastosowane żadne środki chemiczne, ale oczywiście nie zawsze jest to możliwe. W sklepach lepiej wybierać owoce z oznaczeniem pochodzenia z gospodarstw ekologicznych, ale również one należy dobrze umyć, zanim je zjemy.

Jak długo myć jabłka?Jak długo myć jabłka? mimagephotography / Shutterstock

Owoce należy umyć i wyszorować. Najlepiej zrobić to z użyciem ciepłej wody i szczoteczki do zębów. Jeśli powierzchnia jest tłusta, jak na przykład w przypadku jabłek, które są pokryte tłustym woskiem, można użyć płynu do mycia naczyń. Wydaje się to oryginalnym pomysłem, ale płyn nie jest szkodliwy dla naszego organizmu i może być stosowany w kontakcie z żywnością. Po umyciu owoców należy dobrze spłukać resztki płynu i możemy śmiało je zajadać.

Jakie owoce warto jeść ze skórką? Niektóre z nich będą zaskoczeniem

Owocem, jaki warto jeść ze skórką, jest kiwi. Pokryta włoskami skóra jest świetnym źródłem błonnika i zawiera mnóstwo witamin. Podobnie sprawa wygląda z brzoskwiniami, których skórka zawiera nie tylko składniki odżywcze, ale także nadaje owocowi głębszego posmaku. W skórkach gruszek znajdziemy cenne przeciwutleniacze i witaminy, jabłka są bogate w błonnik, foliany i fitosterole, a winogrona mają mnóstwo wolnych rodników. - W skórce owoców i warzyw zawsze jest więcej witamin, składników mineralnych i związków funkcyjnych, w porównaniu do miąższu. Nie oznacza to, że miąższ jest niewartościowy, wręcz przeciwnie, ale po prostu skórka zawiera więcej związków biologicznie czynnych - wyjaśniła dla portalu Medonet Małgorzata Pielichowska, dietetyk kliniczny i psychodietetyk.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.