Jak się okazuje, paluszki krabowe niewiele mają wspólnego z mięsem kraba. Tak naprawdę jest ono bardzo drogie, ale producenci znaleźli sposób, aby klienci nie musieli do końca rezygnować z tego smaku. Popularne przekąski są produkowane z ryb. Jak wygląda proces ich powstawania?
Surimi są niedrogie i całkiem smaczne, dlatego wiele osób chętnie po nie sięga. Krabowe mięso to towar luksusowy, a paluszki mają jedynie je imitować. Tak naprawdę powstają z mięsa ryb, często mintaja, ale w formie sproszkowanej. To jednak nie wszystko. W ich składzie znajdziemy także enzymy transglutaminazy, białka jaj, mąkę pszenną, cukier, sól i aromaty krabowe. Wydawałoby się, że to sporo składników, ale warto także wspomnieć o charakterystycznej czerwonej powłoce. Powstaje ona dzięki czerwonemu barwnikowi spożywczemu lub koszenili, czyli sproszkowanych owadach nazywanych czerwcami kaktusowymi.
Na instagramowym profilu Foodporn widzimy film z produkcji paluszków krabowych. Sproszkowane mięso ryb łączone jest z lodem i miksowane w dużej maszynie. Powstaje pasta, która przypomina wyglądem zaprawę gipsową. Cały proces jest bardzo zautomatyzowany.
Następnie dodawane są wypełniacze wraz z krabowym aromatem i całość jest dokładnie mieszana. Dodaje się czerwony barwnik, aby paluszek kojarzył się z kolorem kraba. Masa jest rolowana i cięta na porcje, a potem formowana w atrakcyjnie wyglądające paluszki.